Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2015 21:41 - Отново умишлено-формално решение на Адм. съд -Варна
Автор: tolstoist Категория: Политика   
Прочетен: 810 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.07.2015 21:44


Прозиращо и крещящо заобикаляне на закона и логиката демонстрира Адм. съд-Варна.
От явно и по-явно бе че Община Варна брутално и безотговорно нарушава закона като не предоставя сграда на НЧ " Ясна поляна"-и какво прави съдът-вместо да констатира нарушението и да го санкционира и ДА ПОСТАНОВИ СПАЗВАНЕ на ЗАКОНА-започва една игра напоена с антилогика и коварство.И  идиот ще отговори че има МЪЛЧАЛИВ отказ и на кмет и на Общински съвет и на директор "собственост и стопанство".Логиката е проста-кмета не прави предложение да Общинския съвет-значи отказва на молбата на НЧ "Ясна поляна",Общинския съвет не е сезиран от кмета-също мълчи,директор някакъв отговаря на читалището че има свободни общински сгради но те се нуждаели от ремонт-и това не било изричен отказ според съда?!-а какво е -щом не ти предоставят законното-си е ОТКАЗ-а отговора на този директор е за езуитска диплома,която трябва да се връчи и на съдията за "великата" констатация-"При липсата на каквито и да било съображения, съдът не може да извърши контрол за законосъобразност на решението на Общинския съвет да откаже предоставянето на общинска сграда на надлежно регистрирано читалище."А става въпрос за МЪЛЧАЛИВ ОТКАЗ който си е ОТКАЗ и е  още по гаден защото няма мотиви-затова СЪДЪТ трябва да е още по категоричен в решението си-щом пренебрегват закона-то той трябва да се приложи спрямо тях-съдът да постанови ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МОЛБАТА НА НЧ "Ясна поляна"-НО ТОВА ЛИПСВА?!-ЗАЩО ЛИ?!Отново нарушителят е оправдан с АНТИЛОГИКА а тези 370лв. са за замазване на очите на читалищните смешни САМОДЕЙЦИ на фона на коварните ПРОФЕСИОНАЛНИ ЗАЩИТНИЦИ на УБИЙЦИТЕ НА РАЗУМА НА ЧОВЕКА-това са МАТЕРИАЛИСТИТЕ-ПРИСПОСОБЛЕНЦИ които са единственно-ЕСТЕТИ и родопродължители без капка съвест,истина и милост към робите -работници и селяни...





 

Р Е Ш Е Н И Е

  ____

 

гр. Варна,_______2015 г.

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

                                                   

Варненският административен съд, Първо отделение, V-ти състав, в публично заседание  на девети юни две хиляди и петнадесета  година в състав:

 

                                                                                                       Съдия:

 

 

при секретаря Н.А., и в присъствието на прокурора ………..,  като разгледа докладваното от съдията   адм.дело N 989 по описа на Административен съд Варна за 2015  год., за да се произнесе, взе предвид:

 

Производството е по чл.145 и сл. от АПК.

Образувано е по жалба на Народно Читалище «Ясна поляна - 2014» гр. Варна, представлявано от Й.Д.Й. срещу мълчалив отказ на Кмета на Община Варна да внесе мотивирано предложение до Общински Съвет – Варна по искане на читалището да бъде предоставен за безвъзмездно ползване на свободна общинска сграда. В условията на евентуалност се обжалва мълчалив отказ на Общински Съвет – Варна за предоставяне на сграда за ползване на читалището или изричен отказ на Директора на Дирекция ОСИСД при Община Варна да предостави сграда, обективиран в писмо. В жалбата се твърди, че оспореният административен акт е издаден в нарушение на закона. Твърди се,  че Кмета на Община Варна е длъжен по силата на закона да извърши правното действие по сезиране на Общинския Съвет  - Варна за вземане на решение по молбата за предоставяне на общински имот, като Общината е длъжна да предостави имот на надлежно регистрираното читалище. Поради което и липсата на действия от страна на Кмета на Община Варна формират мълчалив отказ. Твърди се и наличие на изричен отказ от некомпетентен орган и мълчалив отказ от Общински съвет Варна. Моли се за отмяна на административния акт и присъждане на сторените по делото разноски.

Ответните страни не изразяват становище по същество на спора.

След като разгледа оплакванията, изложени в жалбата, доказателствата по делото, становищата на страните и в рамките на задължителната проверка по чл.168 от АПК, административния съд приема за установено от фактическа страна следното:

Народно Читалище «Ясна поляна - 2014» гр. Варна е създадено през 2014г., след учредяване на същото е отправено искане до Общински Съвет – Варна чрез Кмета на Община Варна за предоставяне за ползване на две определи сгради по които е получен отказ, тъй като вече сградите са били предоставени на трети лица. Този отказ не е обжалван и е влязъл в сила. Отправено е ново искане за предоставяне на сграда, като то е формулирано за две конкретни сгради и в условие на евентуалност която и да е друга свободна общинска сграда. По третото искане за предоставяне на сграда документите не са придвижени от Кмета на Общината до Общински Съвет – Варна за вземане на решение от компетентния орган, тези действия се обжалват като мълчалив отказ. Получено е писмо от Директора на Дирекция „ОСИСД“, в което е посочено, че исканите две сгради са определени за предоставяне на трети лица, а останалия сграден фонд на общината е в лошо състояние.

 Основание за издаване на индивидуален административен акт по предоставяне на земя от общински поземлен фонд на читалището е чл. 39, ал. 5 от Закона за общинската собственост, съгласно който когато лицата, на които може да се учреди безвъзмездно право на ползване, са определени в закон, то се учредява без търг или конкурс след решение на общинския съвет, прието с мнозинство повече от половината от общия брой на съветниците, по ред, определен в наредбата по чл. 8, ал. 2 .

Редът за учредяване на право на ползване върху имоти частна общинска собственост е регламентиран в раздел V от Наредбата на ОбС – Варна за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, приета с Решение № 1125-10/23/18.09.2013г. на ОбС – Варна, на основание чл.8, ал.2 от ЗОС – публикувана на сайта на Община – Варна.

Съгласно чл.48, ал.1 от Наредбата, безвъзмездно право на ползване върху имоти – частна общинска собственост, или на части от тях, се учредява с решение на общинския съвет, прието с мнозинство две трети от общия брой на съветниците, за срок до 10 години в посочените в т.1-6 случаи. Съгласно чл.48, ал.2 от Наредбата, когато лицата, на които може да се учреди безвъзмездно право на ползване, са определени по закон, то се учредява без търг или конкурс след решение на общинския съвет, прието с мнозинство повече от половината от общия брой на съветниците. Според ал.3 на същата разпоредба, правото по ал.1 и ал.2 се предоставя въз основа на мотивирано искане до Кмета на общината, което съдържа име на предложителя, законовото основание за искането за учредяване на безвъзмездното право на ползване, предмета на дейността, която ще се осъществява, и срок на учредяване на безвъзмездното право на ползване. Според чл.48, ал.4 от Наредбата, въз основа на мотивираното искане по ал.3 Кметът на общината внася предложение за решение на Общинския съвет.

От разпоредбите на чл.48, ал.3 и ал.4 от Наредбата следва, че правоимащите лица – сред които и жалбоподателя, не могат да отправят директно искането си до Общинския съвет, а то трябва да е опосредено с предложение на Кмета на общината. В този смисъл отправянето на искане чрез Кмета на общината поставя началото на административно производство, което следва да приключи с решение на Общинския съвет. Отправянето на предложение от Кмета на общината не представлява самостоятелен административен акт, поради което и липсата на дължимото съгласно наредбата поведение, не може да бъде квалифицирано като мълчалив отказ. Предложението на кмета на общината не може да бъде характеризирано и като дължимо правно действие, подлежащо на оспорване, поради което и съдебното производство, в частта, в която се оспорва мълчалив отказ на Кмета на Община Варна да внесе мотивирано предложение до Общински Съвет – Варна по искане на читалището да бъде предоставен за безвъзмездно ползване на свободна общинска сграда следва да бъде прекратено.

Настоящият състав приема, че писмо изх. № РД14007033 ВН-019Вн/27.03.2015г. не представлява индивидуален административен акт, подлежащ на оспорване, тъй като то не съдържа изрично волеизявление за отказ за предоставяне на недвижим имот, а единствено уточнение с оглед неясната претенция на читалището. Самото читалище в искането си посочва, че моли да му бъде предоставена една от двете конкретно посочени сгради, а при невъзможност – по преценка на органа свободна общинска сграда. В писмото, подписано от Директора на Дирекция „Общинска собственост, икономика и стопански дейности“, се уточнява, че по отношение на двете сгради, конкретизирани в искането, е налице друго отреждане от общината, а останалите свободни се нуждаят от ремонт. В този смисъл не е отказано предоставянето на сграда, каквото е искането на читалището, а е уточнено допълнително състоянието на свободните сгради. Поради изложеното, съдебното производство, в частта, в която се оспорва изричен отказ на Директора на Дирекция „Общинска собственост, икономика и стопански дейности“ следва да бъде прекратено поради липсата на подлежащ на оспорване административен акт.

Настоящият състав намира за допустимо съдебното производство по отношение на формирания от Общински съвет Варна мълчалив отказ по искане на Народно Читалище «Ясна поляна - 2014» гр. Варна за предоставяне за безвъзмездно ползване на общински недвижим имот. Независимо от факта, че искането не е постъпило в Общинския съвет, съдът намира, че е налице мълчалив отказ в хипотезата на чл. 58, ал. 2 от АПК – производството е образувано пред Кмета на община Варна, който е следвало да сезира с предложение Общинския съвет. Така постановеният мълчалив отказ следва да бъде отменен, поради нарушения на процесуалния закон и материалния закон. Отказът не е издаден в изискуемата форма, поради което и не може да бъде установено нито правното нито фактическото основание за издаването му. Не може да бъде установена и валидността на акта с оглед колективният орган, който следва да се произнесе. При липсата на каквито и да било съображения, съдът не може да извърши контрол за законосъобразност на решението на Общинския съвет да откаже предоставянето на общинска сграда на надлежно регистрирано читалище.

С оглед изхода на спора основателно се явява искането на жалбоподателя за присъждане на сторените по делото разноски съобразно представен списък с разноските.

Водим от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по а.д. № 989 / 2015г. в частта, в която Народно Читалище «Ясна поляна - 2014» гр. Варна оспорва мълчалив отказ на Кмета на Община Варна да внесе мотивирано предложение до Общински Съвет – Варна по искане на читалището да бъде предоставен за безвъзмездно ползване на свободна общинска сграда.

 

 ПРЕКРАТЯВА производството по а.д. № 989 / 2015г. в частта, в която Народно Читалище «Ясна поляна - 2014» гр. Варна оспорва изричен отказ на Директора на Дирекция ОСИСД при Община Варна на читалището да бъде предоставен за безвъзмездно ползване на свободна общинска сграда.

 

ОТМЕНЯ  мълчалив отказ на Общински Съвет – Варна да бъде предоставен за безвъзмездно ползване на свободна общинска сграда на Народно Читалище «Ясна поляна - 2014» гр. Варна.

 

ОСЪЖДА  Общински съвет Варна да заплати на Народно Читалище «Ясна поляна - 2014» гр. Варна сума в размер на 370лв. ( триста и седемдесет лева ), представляваща сторени по делото разноски.

 

            РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд, в 14 – дневен срок от получаването му.

 

                                                           

Съдия:

 





Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tolstoist
Категория: Политика
Прочетен: 2074568
Постинги: 1631
Коментари: 412
Гласове: 1176
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031