Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2015 15:32 - Непрочетеният доклад за С.Гезел на икон. форум
Автор: tolstoist Категория: Политика   
Прочетен: 708 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 18.05.2015 15:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                 Уважаеми участници в семинара!

   Предложиха ми да направя този доклад за да може да се запознаете накратко с основния принос на Силвио Гезел към човешкото общество: свободните пари или  както  ги наричаме пари с отрицателна лихва.

   Преди всичко искам да се представя пред вас: Името ми е Владимир Богданов, роден съм на 15.5.38, образование: електроинженер, пенсиониран през 1990 г.Ползвам немски, английски и френски. Вече 25 години се занимавам само с икономика. По моя инициатива са издадени книгите: М. Кеннеди  Лихвата – Рак на Обществото (2006г.) и Силвио Гезел   Естественият Икономически Ред (2007г.). Идеите на Силвио Гезел най-добре могат да бъдат разбрани от книгата на М. Кеннеди. Препоръчвам да се чете много бавно, най-малко 2 пъти, защото книгата е концентрат, съставен от авторката на книгата “Светът има нужда от нов вид пари”, 1987 г.

    През 10-те години, изминали от излизането на книгата, на тема икономическа криза излязоха много материали в света. На български бих споменал Марко Пицути: Търговия с Душите Ни. Хорът на медии и икономисти повтаря всекидневно, че всичко се поправя, обявената през 2008 г. Фин. Криза е отминала...Хората, които са непредубедени по въпроса, са на друго мнение: кризата се задълбочава.

      Та, какво е това, измислено от Силвио Гезел преди 100 години, понятие, “отрицателна лихва”? Това е една ежемесечна такса, плащана към държавата от владелците на всяка банкнота в края на месеца.( Например, ако от 1 януари въведем “отрицателна лихва” върху банкнотите в САЩ, то марка  от 1 долар (продавана от държавата) се лепи върху 100 долара  на 1.февруари за да остане и през февруари банкнотата с номинална стойност). Това е такса-наказание (отрицателна лихва –12% годишно) за по-дълго задържане на парите в джоба. Тази операция обхваща парите (банкнотите) за всекидневна употреба.Парите за дългосрочна  употреба (които можем да наречем спестявания) се внасят в държавна банка, където не се таксуват ежемесечно. Но и не получавате лихва за тях.Т.е. съществуват два вида различни пари с или без  “такса задържане”.  Тъй като инфлацията изчезва (няма лихва!), то парите за дълго време запазват стойноста си.Изчезва и задължителния днес непрекъснат растеж. Положението на бедните се подобрява, защото пари се получават само за труд. Доходи от лихви, естествено, няма.

  За по ясно разбиране на отрицателната лихва нека разгледаме сравнението на парите с железопътния транспорт. И парите и вагоните са обществено благо, пред което всички граждани са равнопоставени! Ако вземете за ползване един вагон за 3 дена, а го задържите 7, то Вие с  четеридневното задържане на вагона лишавате от ползване този, който е поръчал вагона след Вас. За това заплащате такса “задържане” или както я наричат французите демередж. Ако не се събира тази такса много хора могат да задържат вагоните, трябва да се правят нови, след това се задръстват пътища и хангари, настъпва хаос. Аналогът с парите е криза.

   Нещо друго:В човешкото общество парите са аналог на кръвта в нашето тяло. Движат ли се парите (кръвта)- всичко е в ред. Спрат ли движението- изхода е летален. Отрицателната лихва е “изобретение” на Силвио Гезел, което кара парите да се движат непрекъснато.

 

    За да не остана неразбран, ще направя една малка екскурзия:  Когато Творецът е създал живата природа то всяко растение, животно или човек расте от семе до нормалните си размери, през живота си остава с тези размери и накрая се смалява и става на земя. Творецът не е създал парите, те са човешко творение. Представителна група на човечеството наречена хомо економикос или по нашему икономисти издига един постулат :”Няма ли НЕПРЕКЪСНАТ растеж (разбирай  на активите, богатството и ,естествено, парите), нещата в обществото не вървят. Добре де но непрекъснат растеж в ограниченото пространство на Земята е теоретически и практически невъзможен т. е. би било добре да копираме Твореца и да растем само до размери, които остават почти непроменени през целия ни живот, така, че не пречим на природата около нас (растения, животни, хора) да живее нормално. Това, което принуждава икономиката към непрекъснат(!) растеж са кредитните пари и сложната лихва. (Така нареченото “банкиране с частичен резерв”)  Те, кредитните пари и лихвата, са създали един дълбоко скрит от погледа на обществото а и от погледа на болшинството икономисти  механизъм чрез който бедните непрекъснато обедняват , а богатите  непрекъснато забогатяват.

   Понеже темата ви включва и съвременна икономика, то бих желал да ви запозная с най-доброто , по мое мнение,(освен “Лихвата-Рак на Обществото),   което съществува днес на български. За целта изпращам: 1.Субтитрите на филма “Господарите на парите”-60 стр. А4;  и 2. Валентин Катасонов  “Световната кабала”-около 200 стр. А4. Обръщам вашето внимание специално върху името но Вал. Катасонов- професор по икономика в МГУ, на 62 години. От него има доста книги, но аз съм свалил от нета най-интересните 7, според мен. Общо седемте са около 2400 стр. А4! Последната му книга “КАПИТАЛИЗМ (История и идеология денежной цивилизации) е 800 страници А4, с 1500 бр. на ползвана литература, статии и пр. !! Няма ИСТИНСКИ икономист, който да не е цитиран от Катасонов. В света истинските икономисти са много малко. (Естествено Хенри Джордж, Силвио Гезел,Джон Майнард Кейнс, Маргарет Кеннеди, Валентин Катасонов, Бернард Лиетаер са между тях). Как да отличим истинските от фалшивите? Много просто: Истинските ,освен пълен анализ на съществуващата финансова система и нейните дефекти,дават ясно за всеки грамотен човек  решение. Катасонов нарича езика на фалшивите икономисти “птичи език”. Само те си го разбират, пишат книги и статии на този език. Моето наблюдение , че в  България между обучаващите студентите преподаватели няма нито един истински икономист. И това е естествено: а си е отворил устата и веднага ще му намерят я някоя колежка, която е изнасилил преди 10 години, (Строскан, Асанж!), я че е обидил някой извънземен.......

   А каква е голямата тайна, която се крие повече от рецептите за атомни бомби? За да се реши заплетената днес задача с парите е необходимо: Всичките пари в държавата да се правят от държавата т.е.да се забрани банкирането с частичен резерв. 

   Извинявайте, използвам нещо от “птичия език”. Обяснявам: Банкиране с частичен резерв означава с две думи, че една банка с капитал 10 милиона лева раздава кредити за 100 милиона и на всичко от горе за създадените от въздух 90 милиона ви товари и с лихва върху тях! Тези пари се наричали кредитни ? Добре, но на вас ви искат лихва в реални пари. Болшинството от хората си мислят,че банките раздават кредити от депозираните пари на вложителите. Това не е верно, депозитът се използва като мая за да раздадат 10 пъти повече от него в вид на кредити които се олихвяват с реални, изработени от вас пари.

   Понеже никой от нас не може да участвува в “ремонта” на смъртноболната финансова система на капитализма накрая искам да ви информирам какво, според истинските икономисти, можем да правим ние, следвайки вечната пословица всяко зло за добро. Първо да се обединим, следвайки идеите на ИСТИНСКИТЕ икономисти, да разпространяваме тези идеи. Второ да се обединяваме, създавайки т.н. бартерни или локални пари. Този метод на борба за получаване повишена трудова заетост е много ефективен, когато истинските пари са в недостиг. Тоест днес. Аз имам една книга на М. Кеннеди и Б.Лиетаер (на немски) с заглавие Локални Пари . Преди две години от моя позната разбрах, че  в България има две малки групи, опитващи се да правят нещо в тази област. Писах им-не получих отговор. Ето, днешния семинар е добър повод за обединение на еднаквомислещите.....Тук му е мястото да споделя моя 20 годишен опит в областа на икономиката: най трудни за привличане са хората с икономическо висше образование. Те са загубили способността да мислят логично. Но всяко правило има изключения: В София открих едно момче на 32 години, завършило икономика в Англия, с което възгледите ни се покриват напълно. Търсим трети, четвърти........Всичкие ми координати имат организаторите.

    Хора, ние сме роби на финансовия интернационал . Това е най-важното да разберем днес.

    Спасението на давещите се е дело на ръцете на самите давещи се.
i-mail:bog.vlado@gmail.com



Тагове:   гезел,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tolstoist
Категория: Политика
Прочетен: 2084532
Постинги: 1631
Коментари: 412
Гласове: 1176
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930