Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2014 18:22 - Изложба за Махатма Ганди във Варна
Автор: tolstoist Категория: Политика   
Прочетен: 627 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.09.2014 19:00


Утре,16.09.2014г.,19 часа в частна галерия на ул."Шкорпил"№13 ще бъде открита изложба за М.Ганди и представен реферат за гандизма.


Емил Попов и Махатма Ганди – две личности в Галерия A & G Art Meeting 
16 – 21 септември, 2014 г.


Откриване: 16 септември, 19,00 часа
Среща с автора: 16 септември от 14,00 до 16,00 часа


Една година след откриването на Галерия A & G Art Meeting с изложба на Емил Попов и малко преди в Индия да отбележат 145 години от рождението на Махатма Ганди, скулпторът отново се завръща във Варна. Този път, за да представи участието си в голям артистичен симпозиум в Индия. През декември 2013 година Емил Попов бе единственият участник от Източна Европа в проекта „Данди мемориал“ (Dandi Salt Satyagraha Memorial) в село Данди, щата Гуджарат, Индия, посветен на личността на Махатма Ганди. Инициативата се провежда под егидата на Министерство на културата на Индия. Участниците, избрани от организаторите – 40 скулптори от Индия и други страни, имат за задача да направят по 2 фигури в естествена големина. Фигурите, заедно с 5-метрова скулптура на Ганди и светлинна пирамида с езеро до нея изграждат мемориален комплекс, посветен на Махатма Ганди. На 2 октомври тази година се навършват 145 години от рождението на индийския духовен водач.
Настоящата изложба на Емил Попов е посветена на участието му в проекта „Данди мемориал“. Своите преживявания и работа в Индия уважаваният български скулптор представя в богат снимков материал и няколко постера. Специално място е отделено на живота и делото на Махатма Ганди, които са визуализирани на десетина табла с текст на български език и снимки, благодарение на изданието, донесено от Емил Попов от Индия. На изложбата ще се прожектира и кратък филм, посветен на живота на Махатма Ганди. 
Емил Попов е роден през 1941 г. в Кюстендил. Завършва скулптура в класа на проф. Любен Димитров. От 2002 г. е професор по скулптура в Националната художествена академия. Има над 20 самостоятелни изложби в България и чужбина и участия в над 20 скулптурни симпозиуми по света, посветени на работа с различни материали. Автор е на монументална скулптура - бюст на Златю Бояджиев в Пловдив, бюст на Йордан Радичков (част от монумента „Илинденско преображенско въстание“ - Предела),  паметник на Григор Вачков в София и други. 
Соленият поход – Сатяграха в истинския смисъл
„Преди да започне Сатяграха, Ганди остава мълчалив няколко седмици в дълбока медитация. Мнозина го питат защо не предприема никакви действия, въпреки че може да започне и да поведе протест. Той е бил в очакване на вътрешния си глас, като в същото време настойчиво е отправял искане към Британското правителство за отмяна на Соления данък, предоставяйки му и време да го обмисли. Когато правителството не се съгласява и когато Ганди долавя вътрешния си глас, се поставя началото на Сатяграха и Соленият поход започва. Той лично избира 80 души, които да го придружат. Заедно те представляват многообразието на страната – от различни възрастови групи, от различни вероизповедания, от всички части на страната, от различни социални прослойки. В похода не е включена нито една жена. Ганди е искал опонентите му да нямат никакво извинение да упражняват насилие над Сатяграхите. Макар че само 80 души са официално избрани за участие в похода, хиляди хора прииждат на тълпи. За мнозина, сред тях и някои от най-известните лидери, е било невъобразимо, че една щипка сол може да разклати основите на една велика империя. И все пак именно това се случва в Данди, отдалечено селце близо до Сурат, щата Гуджарат, Индия. Защо успява Соленият поход? Той е движение, при което нито един от принципите на Сатяграха, така, както са описани от Ганди, не е нарушен. Никаква агресия от страна на Сатяграхите, въпреки бруталните физически посегателства от страна на противниците“. 
Из беседа на проф. Самдонг Ринпоче, изнесена през декември 2013 г. 
Повече за проекта „Данди мемориал“ в официалния сайт:

www.dandimemorial.org





Тагове:   Толстой,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tolstoist
Категория: Политика
Прочетен: 2074674
Постинги: 1631
Коментари: 412
Гласове: 1176
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031