Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2010 15:45 - Пресконференция на репресирани македонски българи
Автор: tolstoist Категория: Политика   
Прочетен: 1509 Коментари: 2 Гласове:
1



На нея нашите сънародници от Прилеп изнесоха потресаващи данни и факти за нечовешки репресии и дори убийства над техни близки, заради проява на българско национално самосъзнание. Семейството на Здравески е било малтретирано в продължение на години. Убити са били брата на Здравко, а преди няколко месеца и брата на съпругата му Добрила – Кристиян. Той е бил също полицай в Македония и служител заедно със Здравко в специалните части – т.нар. “Лавове”, които изнесоха войната срещу албанските терористи през 2001 г. Убийствата се водят като битови инциденти, но има доказателства, че са били специално поръчани от службите за сигурност. Заплахите за последващи физически саморазправи над семейството продължават и в момента. На пресконференцията присъстваха организационният секретар на ВМРО Юлиян Ангелов и журналисът Асен Йорданов, който лично се е ангажирал с помощ за македонските българи.

“В Македония можеш да се наречеш какъвто искаш – македонец, циганин, турчин, албанец, сърбин, грък, египтянин, хунза.. Всички националности имат право на медии, училища, език, партии. Само ако се наречеш българин обаче, ставаш автоматично мишена и подлежиш на унищожение”, изплака Здравески. “И аз съм човек, и аз искам да живея и да мога в Македония да се наричам свободно българин, децата ми да учат български език и българска история, каквато е нашата националност! Вместо това се опитваха да ме убият, затвориха ме в затвора с фалшиви обвинения, изтезаваха ме и ме караха да се откажа публично от българското си самосъзнание. Семейството ми едвам оцелява!”

Здравко е заливан с киселина, вадени са му здрави зъби без упойка с клещи в затвора. Палачите са го пребивали непрекъснато само и само да подпише документ, че се отказва от българското си определение. Полумъртъв е оставен да умре без лекарска помощ. Лекарката на затвора в Прилеп, която е алармирала, че е нужна спешна медицинска помощ и лечение на Здравески е била веднага уволнена от работа. По време на незаконната присъда са отказвани свиждания, консултации с адвокат и всякакви контакти. Някои от политическите затворници са умирали в ръцете на Здравко, разказва самият той. Здравески разполага със свидетелски показания и документи за всички случаи, които оповестява. Той е готов да съди македонската държава за геноцид и нарушение на всички норми за човешки права. За трагедията ще бъдат сезирани Европейските правозащитни институции, ООН, европейските мисии в България и Европарламента.

Добрила Здравеска информира, че тяхната драма не е инцидент, а е съдба на хиляди македонски българи, които не смеят, а и няма къде да се оплачат. За съжаление България няма държавна стратегия за защита на българите зад граница. Действията предприети по линия на Министерството на българите в чужбина са блокирани , заради оставката на Божидар Димитров. “Ние не се борим за себе си и заради някакво гражданство, защото можехме да си извадим такова и без много шум. Ние искаме да изразим гласа и болката на стотици хиляди българи в Македония, които са репресирани зверски, за да не смеят да изявят по съвест своята свяст и своя произход! В Македония не можем да говорим и никой няма да ни даде трибуна за това, затова търсим солидарност от българското общество, от българските институции! България като член на ЕС може и трябва да се застъпи за защита на европейските и световни норми за елементарни човешки права и премахването на антихуманните методи на терор над българите в Македония”, заяви Здравеска.

Зад случаят на Здравко Здравески се организира сериозна обществена подкрепа и в социалната мрежа Фейсбук в група “Да помогнем на Здравко” с над 1500 члена. Групата прие Обръщение до българските власти за съдействие и адекватна помощ за Здравески и 3-те им деца. На 22 декември Здравко трябва да напусне България заедно с две от децата си, поради изтичане на срока на престоя им и да се върнат в Македония. Това на практика означава смъртна присъда за бившия военен герой, опасяват се близките му. До момента никоя държавна институция не се е ангажирала да осигури убежище на заплашеното семейство. Българинът със шведско гражданство Петър Захаров от Западните покрайнини предложи да помогне на Здравески за политическо убежище според европейската конвенция за Човешките права в Швеция, ако България остане бездушна към тяхната съдба.

“Аз имах един брат, който беше убит – сега намерих много братя и сестри в България и съм благодарна на всички които ни помогнаха!”, сподели през сълзи Добрила Здравеска, внучка на големия войвода на ВМОРО Георги Стоянов.

“Каквото и да ми се случи оттук нататък, аз съм и ще остана горд и достоен българин! Да живеят Македония и България!” бяха заключителните думи на Здравко Здравески.












Гласувай:
1



1. sande - Да им се даде срочно българско гражданство!
22.12.2010 18:10
Божидар Димитров щеше да го реши този въпрос с един замах.
Дано бюрократите не надигнат отново глава, умират да съгласуват, да умуват и да се правят на важни. А хората страдат.
цитирай
2. lambo - Не България е глуха
22.12.2010 23:50
Анти-белите фашуги ... европееца Борисов-Бехар, циганите Сидеров и Костов, евреина Младенов ... те са палачите на всички българи
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tolstoist
Категория: Политика
Прочетен: 2074490
Постинги: 1631
Коментари: 412
Гласове: 1176
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031