Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2010 08:50 - За Толстой в Русия
Автор: tolstoist Категория: Политика   
Прочетен: 789 Коментари: 0 Гласове:
0





Лев Толстой и най-близкото му обкръжение
Теги: Коментари, Култура, В Русия
13.08.2010, 15:09

Фото: РИА Новости

Заключителен акорд на Международната научна конференция „Лев Толстой и световната литература", организирана в родовото имение на великия руски писател в Ясная Поляна, ще стане презентацията на нови книги за литературния класик. Те са подготвени по повод 100-годишнината от деня на кончината на Лев Толстой, отбелязвана през тази година. За някои от тях в интервю за "Гласът на Русия" разказва директорът на музея Виталий Ремизов.

Преди всичко Ремизов се обърна към книгите, разкриващи темата на далеч не безоблачния семеен живот на Лев Толстой. По този повод и до сега се изказват много съждения, версии, често пъти далечни от истината. И затова ценността на новите публикации, според специалиста, е, че те се основават върху документи, архивни материали, съхранявани в музея на Толстой. В тях няма измислици и фалшификации. Например, автобиографичната книга на съпругата на Толстой „Моят живот"...

Възгледите на членовете на семейството на Лев Толстой, противоречията, съществували помежду им, са представени и на страниците на книгата „Той и тя". В това издание под една корица са Сърбия брани три произведения - знаменитата повест на Лев Толстой „Крайцерова соната", където главният герой - убиец на собствената си жена - се опитва да разбере, какво свързва в този свят мъжа и жената... Следва повестта на Софья Андреевна „Песен без думи" и разказът на сина му Лев „Прелюдия на Шопен", възникнали като реакция на повестта на Лев Толстой. Виталий Ремизов продължава:

- Често пъти „Крайцерова соната" се възприема като изключително лична повест. А всъщност тя е била продиктувана от една много сложна, напрегната ситуация, възникнала към края на 19-ти век във взаимните отношения между мъжа и жената. Лев Толстой дълбоко е изучавал този проблем и е разбирал, че, ако нищо не се промени, ще са неизбежни катаклизмите. Всъщност, Толстой се оказа пророк: в наши дни на първата година на рака се падат 80% от разводите!

„Женската тема" е продължена в още една уникална публикация на основата на фондовете на музей на Лев Толстой: книгата „Духовният облик на моята майка":

- Архивът на майката на Толстой основно се съхранява в нашия музей, и ние решихме за първи път по тези материали да направим книга. Майката на Толстой беше талантлив човек: водеше дневник на пътешествията, дневник на наблюденията на възпитанието на своите деца, пишеше стихове. Книгата включва коментари и размисли на самия Лев Толстой върху проблемите на майчинството. Тук той, с него вия порив да възвеличи женската душа, да обозначи особената роля на майката във възпитанието на поколенията се представя пред нас като във висша степен нравствен човек .

И накрая, за 100-годишнината от смъртта на Лев Толстой се готви за издаване книга-албум, посветена на загадъчното заминаване на писателя от Ясная Поляна през октомври 1910 година и неговата кончина на малката станция Астапово. За първи път се публикуват дневникът на дъщерята на писателя - Александра Толстая, фрагменти от дневника на нейната приятелка и помощничка на Лев Толстой - Варвара Феоктистова.















Тагове:   Толстой,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tolstoist
Категория: Политика
Прочетен: 2083805
Постинги: 1631
Коментари: 412
Гласове: 1176
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930