Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2022 09:03 - Със смъртта му отбелязват "последния ден на режисьорското кино"
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 4148 Коментари: 4 Гласове:
24

Последна промяна: 04.10.2022 09:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 110 години от рождението на Микеланджело Антониони
imageИталианският филмов режисьор Микеланджело Антониони в Лондон за снимките на „Blow Up“ ("Фотоувеличение"), Снимка: Getty Images

Сигурно сте гледали много негови филми и след това сте оставали с тягостното чувство за самота и безнадеждност. Той беше майстор в това да предаде самотата като присъствие. Беше един от най-големите майстори на психологизма в киното. И въпреки, че от пет години вече не е между живите, филмите му остават, за да ни припомнят, за какво трябва да внимаваме в съвременния ни свят.

На 29-и септември тази година се навършиха 110 години от рождението на италианския филмов режисьор Микеланджело Антониони. Роден е на тази дата през 1912-а година.

imageМикеланджело Антониони / Снимка: Getty Images

Антониони е един от най-награждаваните режисьори в световното кино: Golden Leopard през 1957-а за "Викът", Награда на журито на кинофестивала в Кан през 1960-а година за "Приключението", David di Donatello for Best Director през 1961-ва за "Нощта" и през 1976-а; Специалната награда в Кан през 1962-ра за "Затъмнението", Златен лъв през 1964-та за "Червената пустиня" и още един Златен лъв през 1983-та; Оскар през 1967-а за "Фотоувеличение", Награда "Бодил" за най-добър не-американски филм през 1976-а за "Професия репортер", Наградата на European Film Academy Lifetime Achievement Award през 1993-та, втори Оскар - Почетна награда на филмовата академия на САЩ през 1995-а и мн. др.

imageРежисьорът Микеланджело Антониони и неговата съпруга/сътрудник Енрика Фико Антониони присъстват на AMPAS в чест на Микеланджело Антониони с прожекцията на „The Passenger“ в сградата на Академията за филмови изкуства и науки на 15 септември, 2005 г. в Бевърли Хилс, Калифорния / Снимка: Getty Images

Родом е от Ферара, градче с богата история и архитектура в североизточна Италия. Ще се изненадате, че е завършил бизнес и икономика и известно време е работил в банка. Този човек, напълно чужд на материалните съблазни на живота, е имал възможност комфортно да се развие в тази посока, но избира друго поприще.

image1966: Италианският филмов режисьор Микеланджело Антониони във фотографска агенция на Флийт Стрийт, Лондон / Снимка: Getty Images

 

Още

image Фаталният чар на италианския плейбой Роберто Роселини

 

Дипломиран икономист, Антониони започва да се занимава с филмова критика за малък вестник. 27-годишен се премества да живее в Рим, като секретар на филмово списание с редактор... синът на Бенито Мусолини.

През 1942-ра започва работа по сценария на филм на бащата на неореализма Роберто Роселини "Пилотът се връща". 

imageПоследна почит към Микеланджело Антониони в кметството Sala della Protomoteca на 1 август 2007 г. в Рим / Снимка: Getty Images

В следващите няколко години Антониони, по собствените му думи "си губи времето" с кратки късометражни филми и продължава да пише сценарии.

 

Embed from Getty Images

 

Първият му игрален филм е "Хроника на една любов", заснет през 1950-а година. Филмът е хубав, но не и така успешен, че да го превърне в знаменитост. Ще трябва да се труди за това още десет години, когато се появява на екран филмът му "Приключението". В този филм за пръв път виждаме истинският Антониони - човекът, който може да разкаже най-добре, как се случва отчуждението - най-лошото "приключение" в живота на модерния човек.

В този филм са буквално осезаеми настроения и чувства, трудни дори за описание с думи. Филмът подобно на скалпел прави дисекция на емоционалната осакатеност на човека.

За успеха на "Приключението" има огромен принос и уникалното изпълнение на актрисата Моника Вити. Този филм я превръща в звезда от международен мащаб. Двамата с Антониони снимат заедно още три успешни филма: "Нощта" (1961 г.), "Затъмнението" (1962 г.) и "Червената пустиня" (1964 г.).

imageАктрисата Моника Вити и режисьорът Микеланджело Антониони присъстват на Международния филмов фестивал във Венеция, септември 1962 г. / Снимка: Getty Images

Антониони умее да прониква в най-дълбоките кътчета на душевността на човека. Самият той е сложен характер. Както казва един от биографите му, "никога не му личи дали е доволен, или пък се сърди на себе си за нещо". Вероятно точно в такъв период режисьорът пожелава да напусне родната си Италия за период от цели 15 години.

До 1979-а работи във Великобритания и Щатите.

image1966: Микеланджело Антониони разглежда негативи / Снимка: Getty Images

През 1966-а година заснема във Великобритания шедьовъра си "Фотоувеличение". Четири години по-късно, в Америка - "Забриски пойнт". Последният цитиран е озвучен от групата "Пинк флойд" и се превръща във вдъхновяващ манифест на антиконформистките младежки движения в света.
 

През 1974-та се появява още един незабравим шедьовър от филмографията на режисьора - филмът "Професия репортер" с Джак Никълсън в главната роля. След този филм Антониони си дава почивка за цели пет години.

През 1981-ва снима филма "Мистерията Обервалд", а на следващата година - "Идентификация на една жена".

 

Embed from Getty Images

 

Това е последният му филм преди инсулта през 1985-а. Здравето му се влошава и парализира частично тялото му. Засяга и говора му. Режисьорът започва да общува с екипа си с помощта на бележник. Така заснема филма си "Отвъд облаците", в който на по-късен етап продуцентите поканват в помощ на Антониони германския му колега Вим Вендерс.

imageРежисьорът Микеланджело Антониони присъства на AMPAS в чест на Микеланджело Антониони и прожекцията на "The Passenger" в сградата на Академията за филмови изкуства и науки на 15 септември 2005 г. в Бевърли Хилс, Калифорния / Снимка: Getty Images

Кое е любопитното в този филм - той е създаден по разкази на самия Антониони, а във филма участват цяло съзвездие актьори със световна известност: Джон Малкович, Джеръми Айрънс, Фани Ардан, Ирен Жакоб, Софи Марсо, Жан Рено, Марчело Мастрояни и др.

Видимо болният Антониони е награден през 1996-а година с награда "Оскар" за цялостен принос в киноизкуството.

Последният му филм - "Ерос" (2004) е френско-италианска копродукция, по която още двама режисьори - Стивън Содърбърг и Уонг Карвай си сътрудничат с Антониони.

 

Още

image Ингмар Бергман: Изкуството (не само киното) ми се струва безсмислено (откъс)

 

Микеланджело Антониони умира на 94-годишна възраст на 30-и юли 2007-а година, след като ни остави в наследство 18 филма-шедьоври. На този ден в Швеция напуска света и Ингмар Бергман. Два колоса на киното отлетяха от земята в отвъдното в един и същи ден. Знаменателно и донякъде иронично съвпадение. Защо: Бергман бил възхитен от филма на Антониони "Фотоувеличение", но всичките му други филми окачествявал публично като "отегчителни".

imageПоследна почит към Микеланджело Антониони в кметството Sala della Protomoteca на 1 август 2007 г. в Рим / Снимка: Getty Images

Вероятно двамата водят разгорещен спор по този въпрос "отвъд". По-интересното е, как критиците гледат на "съвпадението" с датата на смъртта им. Те я определят за "края на голямата епоха на режисьорското кино". Подобно смъртта на Шекспир и Сервантес през 1616-а, която слага край на Ренесанса.

imageПоследна почит към Микеланджело Антониони в кметството Sala della Protomoteca на 1 август 2007 г. в Рим / Снимка: Getty Images

Самият Антониони също като Бергман считал филма си "Фотоувеличение" за своя най-добър филм. В основата на сценария на филма е един разказ на Хулио Кортасар - "Лигите на дявола". Според критиците филмът да няма нищо общо с литературната си основа, но Антониони успява да извлече дълбочината на посланията му по един съвсем различен, негов си начин.

image1966: Италианският филмов режисьор Микеланджело Антониони посещава фотографска агенция на Флийт Стрийт, Лондон / Снимка: Getty Images

Оригиналното заглавие на филма, всъщност е "Blow up" - нещо трудно преводимо, защото има много по-широк спектър от буквалната си употреба за фотографска светкавица. Възприема се в контекст като различни неща - взрив, изстрел, оргазъм, избухване. Разбираме какво е имал предвид Антониони в края на филма. На финала една топка издава пулса на човешко сърце. Пулсът на човек, застанал пред някаква загадка - загадката на божественото мироздание.
 

Както е известно, Американската академия награждава Антониони за цялостен принос за киното, но истината е, че Холивуд остава хладен към творчеството на режисьора. Там не разбират неговите истории, в които "няма завършени истории". Липсата на буквална история е проблем за Холивуд, или по-скоро непонятна задача за зрителя, според холивудските представи. Разбира се, "това си е проблем на Холивуд", шегува се един критик.

imageПоследна почит към Микеланджело Антониони в кметството Sala della Protomoteca на 1 август 2007 г. в Рим / Снимка: Getty Images

Антониони е ярък пример на човек, отдаден на киното. Останал парализиран и почти ням, той снима почти до края на дните си. И ако режисьорското кино си е отишло с него, то поне е завещал на следващите поколения режисьори прекрасни образци за пример, как се прави "дълбоко кино".

А на нас, зрителите, ни е оставил възможност, да търсим отново и отново все по-дълбок смисъл в самотата, да откриваме в нея силното присъствие на Духа.

Еми МАРИЯНСКА

https://impressio.dir.bg/ikoni/sas-smartta-mu-otbelyazvat-posledniya-den-na-rezhisyorskoto-kino
 

 








Гласувай:
24



Следващ постинг
Предишен постинг

1. donchevav - Голямо име в световното кино! ...
04.10.2022 19:13
Голямо име в световното кино!
Благодаря за чудесното изложение, представящо в пълнота живота и творчество на М. Антониони - прочетох с интерес! Прегръдка от мен!
цитирай
2. krysy - Благодаря Ви!
05.10.2022 08:43
За изключително интереснта публикация!
цитирай
3. avangardi - Благодаря, мила Вени!
05.10.2022 10:54
donchevav написа:
Голямо име в световното кино!
Благодаря за чудесното изложение, представящо в пълнота живота и творчество на М. Антониони - прочетох с интерес! Прегръдка от мен!

Много ти благодаря, беше великолепна! Прегръдка и от мен! Прекрасен октомврийски ден!
цитирай
4. avangardi - Благодаря за вниманието, krysy!
05.10.2022 11:04
krysy написа:
За изключително интереснта публикация!

Благодаря Ви за отделеното време!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8306536
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95676
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031