Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2009 21:18 - "Пътят към здравето"-М.Ганди
Автор: tolstoist Категория: Технологии   
Прочетен: 664 Коментари: 0 Гласове:
3



Махатма Ганди разкрива тайната на нашето здраве
Надежда Маринова | 10.06.09



"Пътят към здраве" от Махатма Ганди е малка книжка с пожълтели страници, издадена през 1935 г. от книгозидателство „Посредник” в София, в превод от италиански на Д-р Вас.х.Василев.

В нея Ганди говори за храната, въздуха, водата, вредата от кафето, какаото, виното, алкохола, опиатите; дава препоръки за майчинството и възпитанието на децата. Макар някои неща да ни изглеждат остарели, заради развитието на медицината, други са съвсем актуални и днес.

Самият автор казва за кого е книгата му: „Не за ония, които се съмняват във възможността да се освободят от робството на чувствата си, не за ония, които са доволни от днешното положение на нещата, които се примиряват със собственото си несъвършенство и не желаят нищо повече или по-добро, - пиша за ония, които дълбоко чувстват, които се отнасят сериозно към живота и имат куража да се борят упорито за самоусъвършенстването си.”

Ето какво още пише в нея:

"Нашето физическо и духовно здраве зависи от това, доколко познаваме и провеждаме на практика законите на природата, на опростения живот, на въздържанието, на трезвостта; доброто разположение или неразположение на всеки човек произтича най-вече от самия него; силите на волята и на духа са по-съществени и по-творчески от ония на плътта, и най-после, ние не можем да оставим на децата си по-скъпо съкровище от онова, което представлява едно здраво и силно тяло, един добре дисциплиниран ум, един дух, чист и свободен от всяка низка страст.

Самите лекари отстъпват на изкушението да напишат по-скоро една рецепта, отколкото да насочат пациентите си към по-добро дисциплиниране постъпките и навиците на всекидневния си живот, да ги убедят с пример и лично влияние да следват техните предписания.
реклама


А и болните нима не възлагат често надеждите си на медицината, която временно успокоява болката и задушава мъката, вместо да потърсят корена на злото, като се окажат от безбройните порочни навици, които именно са изворът на техните страдания?"


Политическата кариера на Ганди е добре известна на всички, но не са познати, може би, така добре идеалите, от които се е вдъхновявал. Те най-пълно и най-ясно са изразени в петте правила – обети, които са възприети в основания от Ганди „Ашрам” в Ахмедабад, един от висшите институти, чрез който той се надява да упражнява възродително влияние върху цяла Индия. Тези правила-обети разкриват онова духовно явление, което много рядко се забелязва – духът на човека, който знае да владее плътта и да я направи храм на Бога.

1. Опит да се следва винаги истината
Не е достатъчно да не се лъже. Не трябва да се съгласяваме с никаква лъжа, дори и за благото на отечеството. За тъй тълкуваната истина можем да се намерим в конфликт с нашите роднини и даже с родителите си.

2. Опит да се въздържаме от насилие
Не е достатъчно само да уважаваме живота на другите, но и не е позволено да нараняваме ония, които смятаме, че са несправедливи към нас. Когато ги виждаме, не трябва да се гневим; трябва да ги обичаме- Честният човек трябва решително да се противопостави на тиранията, но не трябва да върши никакво зло на тиранина.; трябва да го победи с любовта си. Също така не трябва да се подчиняваме на тиранина даже и тогава, когато това може да ни струва и живота ни.

3. Опит за целомъдрие
Не е достатъчно да бъдем физически целомъдрени. Човекът трябва да владее до толкова животинските си страсти, че никога да не извикват у него нечисти мисли. Веднъж оженил се, той трябва да вижда своята жена като другарка в живота. Отношението му към нея трябва да бъде изпълнено с чистота.

4. Чистота на храма
Човешкото тяло е храм – дом Божи. Човек трябва да упражнява контрол над всички навици в ежедневния живот, за което е необходимо да се отказва постепенно от всяка храна, която пречи за поддържане на доброто състояние на организма.

5. Опит да не крадем
Това обещание не се отнася само до собствеността на другите хора. Кражба е и когато си служим с неща, от които нямаме истинска нужда. Не е достатъчно да нямаме собственост. Не трябва да държим нищо, което не е абсолютно необходимо за поддържане на живота ни. Отхвърляйте всякога всичко онова, което не е необходимо. Опростявайте живота си!

Освен изброените тук има още две допълнителни.
1. Не употребявай нищо, което е произведено с измама и насилие, т.е. изключвай всичко, което е произведено с цената на мъки или чрез експлоатация на други хора.

2. Да бъдем безстрашни
Човешката душа не трябва да бъде роб на разни страхове – страх от властници, страх от народа, от семейството, от зверовете, от смъртта. Онзи, чието сърце е свободно от всякакъв страх, има за свои защитници силата на истината и мощта на духа.

Ромен Ролан казва, че Ганди не иска от никого повече, отколкото може да даде, а тъкмо толкова, колкото може. Самият Ганди не се грижи за нашите индивидуални способности, а казва: „Не се касае за това, което човек иска или не иска, ще направи или няма да направи, а – само за това, което той трябва да направи. На този свят ние сме дошли да се борим с мъчнотиите, с изкушенията и да ги победим”. И продължава: „за да разбера Рама, не е достатъчно само прочитането на Рамайяма или за Кришна – на Жита, за Аллаха – на Корана, за Исуса – на Евангелието”. Единственото средство истински да ги разберем, е да ги направим наша плът и кръв, да ги приемем в сърцето си под формата на чистота и благородство."

В книгата легендарният индийски водач ни казва, че трябва да се стремим с всяко усилие да имаме здрав дух в здраво тяло; нашето добро разположение зависи в голяма степен от чистотата на въздуха и на водата; здравите родители произвеждат здрави рожби; трябва да отбягваме алкохола и наркотичните вещества; обществените пороци водят към мизерия и болести; ядем твърде много и недостатъчно се упражняваме физически; навиците ни в ядене, облекло, полови сношения, брак, майчинство и възпитание са още под влиянието на суеверия, предразсъдъци и на твърде голямо снизхождение към самите нас.


 



Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tolstoist
Категория: Политика
Прочетен: 2073863
Постинги: 1631
Коментари: 412
Гласове: 1176
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031