Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2009 19:57 - Религиозният комунизъм в Русия
Автор: tolstoist Категория: Технологии   
Прочетен: 1020 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 27.03.2009 20:01


Две течения-православно и сектанско се опитват да наложат в Русия в началото на 20 век,религиозен комунизъм.Първото се стреми чрез реформи в православната църква и държавата да приложи на практика в живота проповедите на Христос за мир и любов.Изявени негови представители са В.С.Соловьов и Ф.Достоевски.Техният религиозен комунизъм е дълбоко мистичен и в центъра му е богочовекът Христос.Докато сектанският комунизъм е по-рационален и в центъра му е живия човек,който е във връзка с Бога без посредник-бил той Христос или църквата.Представител на този вид комунизъм е Лев Толстой,който напълно отрича църквата и държавата.Двете течения създават комуни.Православният комунизъм реализира коммуна начело с Н.Н.Неплюев организирана от кръстновъзв.трудово братство.Сектантите създават десетки комуни.Но те са разтурвани до 1906г. когато се приема закона за веротърпимостта.След 1917г. Православната църква е заклеимена като крепителка на царизма и мистицизма.Но се дава свобода на религ. секти,най-вече на ония,които са за религ. комунизъм
духобори,молокани,щундисти,толстоисти,малеванци..В болшевишката партия има две крила-религиозно и антирелигиозно.Първото се води от В. Бонч-Бруевич,второто от Лев Троцки.До смъртта на Ленин се налага първото.Публикува се възвание "Към сектантите и старообрядниците" за да създават комуни на държавните земи.-"Решително всички могат да бъдат спокойни и твърдо да знаят,че за вашите учения никой никого няма да преследва...Руските сектанти живеят истински комунистически живот"Особенно активни са толстоистите.В основата на възванието заляга вариант написан от П. Бирюков-бивш секретар и пръв биограф на Толстой и Ив. Трегубов-Толстой му пише 98 писма.Ив. Трегубов е и инструктор към народния комисариат по земеделие за организиране на сектански комуни-общини.Той е и представител на духоборските комуни.Лично Ленин възлага на В.Бонч-Бруевич да създаде комуна"Горски поляни" до Москва със сектата "Начало на века".Ленин разрешава и на А. Толстоя-дъщеря на Толстой,да организира толстоиска комуна в Ясна поляна.Той разрешава и на В.Г. Чертков да редактира и издаде 90 тома съчинения на Толстой,което се спонсорира от правителството-това става трудно в продължение на 30г.Толерирането на религиозния комунизъм продължава до 1928г.,когото наделява Троцки.Религиозните комуни насилствено са превърнати в колхози а непокорните бити и заточвани.Разрешава се единствено на толстоистите да се изселят в Сибир,където основават последната си комуна"Живот и труд".Д.Е.Моргачев-оцелял толстоист от тази комуна пише до Прокуратурата на СССР през 1976г.:"Създадени бяха селски комунистически стопанства без "мое" и ние не чакахме бъдещето  като комунистическата партия и заплатихме с живота си.Останахме малко.Биха ни много за този мирен човешки идеал.Вместо да го вземат за образцово комунистическо стопанство.Приех учението на Толстой през 1915г. и вечи 60г. стоя зад него и станах инвалид.Вие ми отказвате реабилитация вече два пъти.Сега съм на 84 и искам да бъда реабилитиран..."



Гласувай:
0



1. анонимен - Религиозният толстоизъм в Русия
27.03.2009 21:02
На всяка цена да се отбележи - Ленин е разрешил толстоизма, а евреинът Троцки, с истинско име Бронщайн е преследвал толстоистите. Впрочем, пак Троцки дава заповед на еврейката Фани Каплан да убие Ленин. Тя стреля, ранява го тежко, но не успява да го убие. Сега евреи-ционисти се опитват да изкарат Фани Каплан невинна. А на нейната стрелба са присъствали 30 души свидетели. За съжаление на фалшификаторите на историята - все руснаци.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tolstoist
Категория: Политика
Прочетен: 2083370
Постинги: 1631
Коментари: 412
Гласове: 1176
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930