Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2015 13:41 - Българите срещу македонизма-"Македония срещу македонизма"
Автор: tolstoist Категория: Политика   
Прочетен: 633 Коментари: 0 Гласове:
2



Политика image Темелко Нешков: Раздяла няма - Македония срещу македонизма

image image

Автобиографичната изповед на Темелко Нешков "Раздяла няма. Македония срещу македонизма" е разтърсващо емоционално-психологическо четиво, където личната драма на автора е вплетена органично в трагедията на българите в Македония след Втората световна война.

Тогава според решенията на Югославската комунистическа партия се извършва насилствена подмяна на народността на населението, с една единствена цел да бъде заличено българското име в тези предели.

Авторът, сам потърпевш от бушуващата политическа вакханалия трябва да извърви мъчителния път от романтичните си юношески видения за смисъла на партизанската борба, до покрусата от садистичната саморазправа с всеки, който носи българско самосъзнание и не е съгласен с връщането на Македония отново в Югославия.

Трагедията на Скопското кале през януари 1945 г. когато представителят на Тито за Македония Светозар Вукманович – Темпо лично разстрелва 73 офицери и множество войници, отказващи да се бият на Сремския фронт вместо на Солунския е преломният момент, когато Темелко Нешков се прощава с илюзиите си и прегръща идеята за въоръжена съпротива срещу Титовия режим в Македония.

Простият замисъл на автора да остави словесно свидетелство за изпълнения с много тегоби негов личен живот постепенно, под напора на нахлуващите в паметта му бурни събития, се превръща в разгърнато повествование-изповед с кинематографични мащаби. Картините се сменят с бързината на филмови кадри и подсилват още повече и без това наситените с много драматизъм събития, сполетели както автора, така и неговите сънародници.

Това е документален разказ на човек с будни сетива, надарен със завидна памет и с дарбата да преценява хората единствено според мярката на морала и човешкото и националното им достойнството.

Изброените стотици имена на обикновени труженици, проявяващи неподозирана твърдост при отстояване на българската си национална принадлежност са свидетелство за масовостта на съпротивата срещу една целенасочено изфабрикувана неправда, осъществявана без каквато и да е сантименталност и с безграничен садизъм.

Книгата на Темелко Нешков "Раздяла няма. Македония срещу македонизма" е едно обогатяващо и разтърсващо с документалната си достоверност четиво.

 

 


Тагове:   македония,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tolstoist
Категория: Политика
Прочетен: 2083173
Постинги: 1631
Коментари: 412
Гласове: 1176
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930