Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2014 19:03 - Философия на анархизма-Б.Чендов
Автор: tolstoist Категория: Политика   
Прочетен: 1653 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 17.09.2014 19:09


Философията на Анархизма 
image Автор: Борис Чендов
Раздел: Философия - български автори, Обща теоретична политология
Издателство: Световит
Народност: българска
ISBN: 9786197064247
първо издание, 2013 год.
меки корици, 460 стр.
Цена: 22,00 лв   image
Проф. д. ф. н. Борис Чендов е работил основно в БАН.
През 1973 г. и 1985 г. е специализирал в САЩ; бил е на краткосрочни специализации в Берлин, Боху, Лондон.
През 1962 - 1965 г. като аспирант в Москва е подготвил и защитил дисертация по темата "Към въпроса за обективното съдържание на понятието вероятност". През 1993 - 1994 г. е работил в Солвеевския институт по физико-химия в Брюксел по покана на неговия директор нобелиста И. Пригожин. Публикациите му са на английски, руски, немски и български езици, предимно в областта на философията на науката, символната логика и историята на науката. Главно направление в научно-изследователската му дейност е разработването на интердисциплинарни области. Участвал е в множество международни научни форуми, самият той е бил организатор и ръководител на такива в България, във Франция, в Гърция. Изнасял е лекции в различни университети у нас, в Германия, Руската федерация, САЩ, Китай. Избран е за член и за член-кореспондент на различни Академии и Научни общества в чужбина. В различни периоди от време има участие в издаването в чужбина на научни списания, списания на английски език, като член на редакционния им борд.
Паралелно с научно-философските си изследвания непрекъснато е размишлявал и по проблемите на философията на живота, които са намерили израз в слушания с проявен интерес от страна на студентите курс от лекции "Философията на живора в класическата руска литература: Тургенев, Достоевски, Толстой", а в последствие книга.

Щирнер,Прудон,Бакунин,Толстой,Кропоткин-анализ на възгледите им

Настоящата книга е предназначена да бъдат изложени резултатите от едно изследване най-общо казано върху въпроса „Що е философията на анархизма?", или, с други думи казано, „Какво представлява анархическата философия?" (термините „философия на анархизма" и „анархическа философия" употребяваме като синоними, при което те са напълно взаимозаменяеми в следващите по-долу текстове). Този въпрос включва в себе си задачата да се уточни съдържанието на ключовото понятие в неговата формулировка - „философия на анархизма", респективно, „анархическа философия". Това означава, че отговор на формулирания по-горе въпрос, състоящ се в обща характеристика на философията на анархизма, чрез която понятието за последната да получава изясняване, следва да се очаква едва в края на настоящата книга, в заключението, в качеството на обобщение и равносметка на резултатите от направеното изследване. Обаче, с оглед да имаме ориентир, определящ насоката на следващите разглеждания по темата на настоящата книга, най-общо зададена чрез формулирания по-горе въпрос, се налага още тук, в самото й начало, да формулираме предварително, работно, твърде общо пояснение на съдържанието на ключовото понятие от формулировката на темата „философия на анархизма", което стъпка по стъпка ще получава своето допълнение и уточнение на по-конкретно равнище в хода на самото изследване, а в общ вид, като обобщение и равносметка на изложението — в заключението.
За осъществяването на току-що формулираната задача следва да направим предварителен анализ на понятието „философия на анархизма", който на първо място се състои от следните две части:
1) Структурен анализ на понятието „философия на анархизма", който се състои в разкриването и в последващото му формално разлагане на неговите компоненти;
2) Предварителен семантичен анал из на компонентите на понятието „философия на анархизма", който се състои в предварителното разкриване на смисловото съдържание на компонентите на понятието „философия на анархизма".

 



Тагове:   Толстой,


Гласувай:
0



1. danailvdimitrov - "Търсих отговор на въпрос за ...
18.09.2014 17:58
"Търсих отговор на въпрос за живота, и затова ми бе все едно: бил ли е Иисус Христос Бог или не е бил?"

"Кратко изложение на Евангелието"(Женева,1890,стр.11)
автор: Лев Толстой- писател тъпанар и виден самовлюбен егоцентрик.
цитирай
2. tolstoist - Данаиле,съзнанието ти е в клетката на някоя суеверна религия каквито са всички религии
19.09.2014 10:12
Предполагам си в клетката на православието или протестанството.Да търсиш смисъла на живота означава да мислиш разумно за да не те измамят-Това прави Толстой и разкрива УЧЕНИЕТО на човека като теб и мен -Христос.Това учение е важно а не СУЕВЕРНИЯ КУЛТ към личността на Христос-но ти не желаеш да мислиш
а да вярваш е по-лесно и друг да носи отговорност за теб.Е,вярвай си-че си грешно животно и живей като животно,търпи експлоатацията на разума и тялото ти-и Христос ще те спаси...Кой е тъпанар и егоцентрик -!
цитирай
3. danailvdimitrov - а твоето съзнание е в "клетката на някакъв болен човек"
19.09.2014 12:53
(както и да ти е името)- даже име нямаш ами си толстоист.

За твое сведение- Толстой се мъчи да тълкува Библията а не "Том Сойер" и да изказва негови си домашни теологични теории врели и кипели в самовара му на НЕясна поляна.

Много интересно какво е "търсил" той в "клетката" на Христос наречена християнство? И то цял живот!!! Какво търсеше и защо се напъваше да ходи при оптинските старци?

Нали му е освободено съзнанието? Нали може да се оправя сам и без Христос? (то се вижда колко се "оправял"по личния му живот-хаус)

Толкова объркан и духовно неграмотен човек не съм виждал, бие и Дънов и Достоевски и кой ли не.

"Гледам на християнството като на учение, което дава смисъл на живота" (пак там: стр.3)

На растояние няколко страници две коренно противоположни тези: че християнството е смисъл на живота и че хич не му пука какво е християнството.

Не съм лекар и не знам как се казва тази болест-шизофрения ли е що е но знам какво е казано за нея в псалом 52 :" И рече безумец в сърцето си : няма Бог.."

Приятно пътуване към септичната яма "Толстой".

Като се явиш някой ден пред Господ спомни си какво съм ти казал!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tolstoist
Категория: Политика
Прочетен: 2073863
Постинги: 1631
Коментари: 412
Гласове: 1176
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031