Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2014 22:00 - Избрано от Дневниците на Толстой-непубликувани никога на бълг. език
Автор: tolstoist Категория: Политика   
Прочетен: 634 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.08.2014 22:08


1889г.-6 юни. Нещастен съм, защото не съм чист. Как да постигна чистотата?

13 юни. Страхов разказваше, възкресението на Вагнеровата опера. Ужасно е да слушам, до какво пълно безумие са стигнали хората. Трябва да пиша за изкуството.

Но кой е този, който помага за борбата? Не зная. Трябва да е Бог. Този, който е в мен, този, когото съм длъжен да обичам от цялото си сърце, от цялата си душа и с целия си разум. Да, 1) тяло, животно, 2) разумен човек и 3) Бог. Ето от какво съм съставен.

19 юни. Все същия мъчителен и неправилен живот. Всички са в злото и всички се мъчат.

20 юни. Станах в 6 и отидох да ора. Много приятно.

26 юни. Косих цяла вечер, дойде Файнерман. Спорих с него. Той съжаляваше за мен, че не отдавам имението и не устройвам община. Той, заедно с Альохин, е твърде едностранчив. И слабо религиозен.

28 юни. Станах в 5. Прекрасно работих цял ден. Изпращах Файнерман. Той е млад и не защото е революционерен, а по-скоро социалистическият идеал у него заглушава всичко. – Вечерта почувствах тъга под лъжичката и не спах цяла нощ.

1 юли.  Едно е лошо: социалистическата марксистка представа, че ако много дълго се прави лошо, то от само себе си ще стане хубаво. Капиталите отиват у малко на брой ръце, а накрая ще дойдат само в едни. Работническите съюзи също ще се слеят в един. И капиталът и работната сила ще бъдат разделени. Тогава властта или революцията ще ги съедини, и всичко ще бъде благополучно. Главното е, нищо в нашата цивилизация да не намалее, да не тръгне назад: ще бъдат същите дворци, гастрономически обеди, лакомства, вина, екипажи, коне – само че ще бъдат достъпни за всички. Ето това е непонятно, как не виждат, че това е невъзможно. Вземете сега разкоша от дома в Ясна поляна и го разделете между селяните. Не бива. Не става. (Трябва да се откажем от разкоша.) Докато има насилие, силата на капитала и изобретенията се насочват не към това, което е нужно...

Трябва да решим на кого да служим: на Бог или на Мамон. На двамата не може. Ако ще служим на Бога, то трябва да се откажем от разкоша и цивилизацията, и да бъдем готови да ги устроим още утре, само че общи и равни.

14 юли. Като се върнах в къщи заварих Соня озлобена срещу Романов, затова че в кунята се удивлявал, че за 12 господари се грижат 16 слуги и не одобрявал това.

17 юли. Телеграма от Черткови – дъщеря им починала...

25 юли. За какво им е да се женят?

27 юли. Човек, вършещ Божията воля, никога не знае, не може да знае какво ще стане, видимите последствия. Той винаги е със завързани очи. И колкото по-добре изпълнява Божията воля, толкова е по-сляп...

...Само че тази вяра за мен не е онази вяра, за която говорят православните, вяра, ръководеща живота; тази вяра е последствие от мирогледа. И от това е ясна разликата между вяра и мироглед. Мирогледът е това, в името на което живееш, постъпваш така, а не иначе, защото то определя доброто и лошото, прокарва черта между тях...

Трябва хората да разберат, че не бива да се купуват и продават хора. А за това е нужно – свобода от вмешателството на управниците и преди всичко, свободата, давана от въздържанието. За нея никой не говори.

1 септември. Най-изгодното за всички  устройство се получава не тогава, когато целта на всеки ще бъде изгодата, земното благо, то ще се получи само тогава, когато целта на всеки ще бъде благо, независимо от земното, когато всеки си каже от сърце: блажени нищите, плачещите, гонените. Само тогава, когато всеки ще търси не земното благо, а когато ще търси духовното.

13 септември. Повече от всичко ме успокоява съзнаването на това, че съм длъжен да постъпвам по Божему така, както постъпва Бог. Той не се сърди, не се огорчава и не отслабва, а е все така добър, радостен и всемогъщ. Такъв трябва да бъда и аз.

14 септември. Признаци за това, че живеем по Божията воля:

Най-първият, главен и несъмнен признак, който сме така склонни да пренегрегваме, е отсъствието на усещане за духовно страдание. Ако изпитваш пълна свобода, ненарушавана от нищо, то живееш по Божията воля. Другият принак, проверяващ първия, е ненарушаването на любовта към хората. Ако не чувстваш враждебност към никого и знаеш, че и към теб не изпитват нищо лошо, значи живееш по Божията воля. Третият признак, отново проверяващ първия и проверяван от него, е духовното израстване. Ако чувстваш, че ставаш по-духовен, че побеждаваш животинското, значи живееш по Божията воля.

15 септември. Четох за калмиките, за това че им е нужно малко, и не се мъчат с работа, като европейците, които се приучават към хиляди капризи и после отдават целия си живот за тяхното удовлетворяване. Мислех си: Радвай се! Радвай се! Делото на живота, неговото предназначение е радостта. Радвай се на небето, на слънцето, на звездите, на тревата, на дърветата, на животните, на хората. Избягвай труда за себе си, мъчителния, тежък труд. Деятелността за другиго не е труд. Бъдете като деца, винаги се радвайте. Какво страшно заблуждение в нашия свят, според който работата, трудът е добродетел. Нищо такова, а по-скоро е порок. Христос не се е трудил.

24 октомври. До истинското и непоколебимо религиозно съзнание ме доведе признанието за безсмислеността и нещастието на живота, и то не разсъдъчно признание, а чувство на цялото същество.

28 октомври.  Мислех си: 1) За роман или драма: „Духовно раждане”. Пред него се открива лъжовността на неговия живот и истинската истина и той избира първия попаднал му път: да оказва помощ на бедните, да се грижи за болните, да учреди община, да проповядва... и греши. И ето че всички във възторг започват да нападат него и истината.

30 отомври. ...седях с Алехин. Той не е християнин. Той е самоуверен, самодоволен, и затова – жесток. Тежко е с него.

31 октомври. ...дълго писмо от Чертков. Той критикува „Кройцеровата соната” много правилно, щеше ми се да последвам съвета му, но нямам желание. Апатия, тъга, униние.

В мен, чувствам, израства нова основа на живота – не израства, а се отделя, освобождава се от своите покрови, нова основа, която заменя, включвайки в себе си стремлението към благото на хората. Тази основа е служенето на Бога, изпълнение на неговата воля по отношение на тази негова същност, която ми е поверена.

11 ноември. Моето недоволство от живота е заради това, защото забравям, че не съм господар, а работник. Инструкциите от господаря са ясни – истина и любов.

13 ноември. Нашето съзнание за истинския живот е изгубено и е подменено с лъжливо съзнание за плътски живот.

 

т. 51

 

1890 г.

 

3 февруари. Ходих в Царево. Пиянството се увеличава, пияни жени ми се смееха и ме удариха с камшик.

17 февруари. Едно е усилието, главното, което е присъщо на човек да прави и което никога не трябва да прекратява – това е усилието да се просвети – не знанието на запетайките и левкоцитите, а истинската мъдрост на хората. Когато човек е просветен, той без усилие ще върши това, към което го влече неговата природа.

19 февруари. И е несправедливо да се разпределят задълженията: семейни, обществени, лични. Задълженията са само едни – пред своята съвест. Какво ще бъде – не зная и не мога да зная, а какво трябва – зная.

9 март. Църквите направиха от Христа Бог спасител, в когото трябва да вярваш и да му се молиш. Очевидно, че неговият пример вече е станал ненужен. Работата на истинските християни е в това да разширят тази божественост (картината на Ге). Ако той е човек, най-важен е примерът му, и ще ме спаси, както е спасил и себе си, т.е. ако правя това, което е правил той.

15 март. Хубаво е с Файнерман, и това, което говори за общинниците, е хубаво, но за общините е лошо. Започват да чувстват неправдата.

13 март. Не да се стараем да правим добро е нужно, а да се стараем да бъдем добри; не  да се стараем да светим е нужно, а да се стараем да бъдем чисти. Човек носи в себе си диамант, чиято призма може да очисти и да не очисти. Затова делото на човек не е да прави добро, не да свети на хората, а да изчисти себе си. И светлината и доброто за хората са неизбежни последствия от очищението.

18 март. Соня дойде и започна да говори за продажбата на новите съчинения, и ми стана досадно. Срам ме е.

28 март. Любовта към самката, към самеца, към децата, е нужна на животинския род. Но любовта към всички, към животните, към враговете, тя за какво е? И как е могла да възникне от животинските сили? Любовта е това, което се е вселило в животното, и не може да умре с него.

10 април. Сега само малка част от хората, тези, които имат власт, се ползват от благата на цивилизацията, а по-голямата част от хората е лишена от тези блага... Никакво увеличение на производителността и богатството ни най-малко няма да увеличи благата на низшите класи дотогава, докато висшите имат и властта и желанието да потребяват излишъка от богатство... Досега са измислени три средства против това, и е трудно да се реши, кое от тях е най-глупаво; защото и трите са глупави. Едното, първото е средството на революционерите, което се състои в това, да се унищожи висшето съсловие, при което отиват всички богатства. Но всички богатства пак ще отиват у тези хора, които ще имат власт, дотогава, докато съществува властта. Другото средство е да не се променя съществуващия ред, от висшите съсловия, имащи богатство и власт, да се подбира малка част от тези богатства и да се хвърля в бездънната пропаст на нищетата. И накрая третото средство, което особено силно се проповядва сега в Америка. Средството се състои в това, да се замени съревнователното, индивидуалистичното начало в икономическия живот с общинско, артелно, кооперативно начало.

А средството е едно – да се показва на хората истинското им благо и това, че богатството не само не е благо, но ги отвлича и скрива от тях истинското.

Едно е средството: Да се окажем от светските желания. Само така ще има достатъчно за всички.

20 април. Орах и писах.

26 април. Орах и много се изморих. Ужасна горещина.

18 май. Анархистите са прави за всичко. Грешат само за това, че анархията може да се установи с революция – да се учреди анархия!

25 май. Най-голямото сближение с Бога е най-голямото съсредоточаване в настоящето. И обратното.

17 юни. ...иска ми се да разпространявам Неговата истина не със слово, а с дело, с жертва, с примера за моята жертва да служа на Бога. Той не заповядва. Вместо това живея пришит към полата на жена си, подчинявам й се, и самият аз, заедно с всичките си деца, водя  нечист, подъл живот, който лъжливо оправдавам с това, че не мога да наруша любовта. Но Ти знаеш, какво има в сърцето ми и какво искам...

Гоподи, Боже. Обичам те, вземи ме. И ти благодаря за това, че ми се откри. Не се скривай от мен.

Помня как предполагах, че всичко добро ще се осъществи в селския живот; виждам хора, вярващи в осъществяването на идеала в европеизма, в монашеството, у тодите в индийските планини. Те не знаят и не искат да повярват,  че то не трябва да се търси там и тук, в пространството и времето, а че идеалът им е даден затова, за да го осъществят сега, тук. Царството Божие е вътре в нас и се достига с усилие.

26 юни. Мислех си, като лежах в гората и гледах далечната гора и небето: не ми е нужна, безполезна ми е красотата на природата, както и красотата на изкуството е много по-нисша. Друго ми е нужно и ме радва. А това само ме развлича и отвлича. Но за какво е то?

Косих и работих много. Зави ми се свят и се уплаших. И започнах да мисля за смъртта. И видях колко съм се покварил, отишъл съм далеч назад към плътската мерзост.

28 юни. Писмото от Аненков е също осъдително.

29 юни. Общината на Алехин е прекрасно дело, за тези, които могат да го вършат. (Мисля, че на стари години бих могъл да го правя.) Но ни най-малко не е задължително дело за всички. Но и да се мисли, че светият божествен живот е осъществим на земята, и да се устройва живот, който изглежда такъв на другите, а и на мен самия – също е неправилно и вредно.

3 юли. Ако мъжете не бяха свързани с жените чрез половото чувство и произхождащата от това снизходителност, те биха видяли ясно, че жените (в по-голямата си част) не ги разбират, и не биха говорили с тях. С изключение на девствениците.

6 юли. Събирах сено. После дойдоха Зиновиеви. Много ми е трудно с мъртви хора. А те са такиво съзнателно, нарочно мъртви.

31 юли. За какво е физическата сила на тялото? Само затова, като я изгаряш, да осветява духовното.

3 август. Православието и християнството имат нещо общо само в името. Ако църковниците са християни, то аз не съм християнин, и обратното.

6 август. Колкото по-безнравствени са хората, толкова по-големи са предявяваните от тях искания.

19 август. Пирогово. Страхов и Темирязев са добри, порядъчни хора, а ето че се ругаят. Защо? От науката е това, както селяците – от виното; значи тяхната наука е скверна.

Църквата е учреждение за скриване на Христовото учение.

23 август. Делото на живота, работата на живота, целият живот е установяване на царството Божие, на царството на любовта. Това е и самият живот.

26 август. Всичките ми болести, моята женитба, характерът на жена ми – всичко, което понякога ми се е струвало зло, е било и е – благо. Всичко е благо,  зло няма.

27 август. Това са шайка разбойници – съдии, министри, царе, за да получават пари, погубват хората. И без съвест.

11 септември. Представяме си, че висшата степен на добродетелност и радост е висшата степен на напрегнатост и възторг. Напротив: висшата степен на добродетелност е тогава, когато изпитваш във висша степен лекота, а висшата степен на радост е, когато изпитваш във висша степен не възторг, а спокойствие.

19 септември. Колко недостъпни за учението са истинските селяни. Те са тъй изпълнени със своите интереси и привички. А кой е достъпен? Този, който ще привлече Отца – тайна.

22 септември. А за това, че църковниците не са християни, ще пиша отделно.

Христосовци, може би и по-добри от този, когото познаваме, е имало много. Хубава би била историята на неизвестния Христос.


Това е част от подготвена за печат книга:Лев Толстой-работник на БогаТагове:   Толстой,


Гласувай:
0
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tolstoist
Категория: Политика
Прочетен: 1653811
Постинги: 1630
Коментари: 414
Гласове: 1173
Календар
«  Февруари, 2020  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829