Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2012 15:23 - Тъжни размисли в Пловдив... 24 май 2012 г. Или как пловдивските управници се изгавриха с един велик пловдивчанин !
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 29184 Коментари: 8 Гласове:
24

Последна промяна: 25.05.2012 13:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image


Тъжни размисли в Пловдив... 24 май 2012 г.Или как пловдивските управници се изгавриха с един велик пловдивчанин...

        

      Мъдрецът Пенчо Славейков писа преди сто години, че смисълът на един национален празник е в размислите след него. И е много прав окуцелият поет по ледовете на Марица.
Днес в Града „със седми хълм” имаше „честване”, така както може би е било през 1851 г. И много разлики. Неприятни за днешен Пловдив.

 

            Денят на Буквите или ако искате Деня на Светите Братя, покровители на Европа. За лошо или добро оцеляваме между „За буквите” на Черноризец Храбър и „Априлски сърца” на плеядата Левчев – края на словото като истина. И ме налегнаха разни мисли.
            Най-многолюдният народ по земното кълбо – китайския – по средата на 50-те години на миналия век е впрегнат да „реализира” мечтата на „вожда и учителя” Мао за световна културна революция. Над един милиард човешки същества са впрегнати да „изравнят умствения и физическия труд”, а милиони млади хора /студенти/ с песни и стихове са вкарани в безбрежни оризови полета. Повечето от тях намират смъртта си, но някои оцеляват. Не със словото и йероглифите, разбира се.
И това е също политика за словото, за буквите.
Един от най-малките народи – българският – прави държава с меч и огън, но най-напред пише по дворцовите колони: „Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил.” Началото на поезията ни, на политическото слово. На смисъла в думите.

 

И що ми се струва, че края на съвършенството в българското слово е някъде при българските символисти, когато Николай Лилиев го обезплътява, за да остане само мълчанието след „Тихият пролетен дъжд...”

 

          А смисълът на думите приключва около „поезията” на Любомир Левчев , когато комунистическата идея се превръща в създател и собственик на душите, в заличител дори на родовия белег, където „вождът” е баща и майка на всинца ни. Чуйте демонстрацията на смисъла в „Разговор с Димитров” от Левчев:
„Създателю на днешните създатели,
Учителю на днешните учители...
Татко...
Не мислиш ли, че е нужно да стана
Революционер.”


        Да, уважаеми читатели , това също е писано от български поет, според който мумията замества бащата, създателя и учителя, който от мавзолей ръси съвети за бъдещата революция. Абе, направо мумията е оплодила майката на всички от „поколението през април”. Същият този априлски тълмач Любомир Левчев написа още: „Другарю Живков, дори вие не може да ми забраните да ви обичам!!!”

 

           Това също е политика на Словото.

 

           Нашето Възраждане /българският Ренесанс/ тръгва от „Поради что се срамиш” на Паисий и „Житие и страдание...” на попа Софроний , та достига до „виси на него със страшна сила” , а според мен, до румънската воденица, където Левски пред Христо Ботев за първи път е сложил четири удивителни след думичката „Народе...” Тези четири „????” и досега ни тежат като воденичен камък от същата мелница... И това е политика на словото.
          Някои казват, че българското слово приключило със замяната на Ч с 4 и „човекъ” се пишел като „4оveka”; а за други края на словото е някъде в „цепнатите дънки на Радка-пиратка”. И защо? Трябва да има обяснение.
Преди да стане столица на чалга-културата, гр. Димитровград е бил столица на младежкия комунистически труд, но в българското слово. Чуйте и прочетете:
Заводът – диша, боботи – работи всеки ден,
Всеки час младият завод на живота,
В служба на нас”.

Твърдя, че в историята на словото само в българското може да намерите словосъчетание като „завод за живота” или незабравимото „върти, сучи, оха-ха”. Това също е политика на езика, но родена в Димитровград или Троянско – левчевското битие. То си е направо „пайнер – естетика”.
            В прозата за щастие имаме географски маркери, а според Иван Хаджийски този е смисълът на словото. И защо ли Пловдив го няма в литературно-пространствения справочник. Защо ли... Нали „чете”?

 

             Добруджа задължително ще свържем с разказите на Йовков, за „шоплука” се погрижи да не забравим великия Елин/Един според Игов/ Пелин, Македония винаги в читателя е с романите на Талев... Централна Северна България по неповторим начин описа Георги Мишев в романа „Патриархат”, а Западна Северна България не минава през нас без верблюдите на Радичков. Хайтовите типажи са само в Родопите, Рила не е така красива без поетичната проза на Асен Христофоров, а нима Вазов не очертава Стара планина, дори само със Силистра-йолу?! А защо Пловдив, защо Тракия липсва ... Това също е политика на словото. Дали защото само тук има „мероприятие” „Пловдив чете” – сякаш досега не е чел града. То, като гледаш „спонсорите”, май наистина не чете Пловдив... Представяте ли си отговора на въпроса: „Г-н Гергов, коя е последната книга, която сте прочели?...” Или същия към Чомаков? Или към областния управител със звучния прякор Зико?
Треморилали социалсти ръкопляскаха без да запитат защо украинката от Херсон Дина Мухина е от авторите на така наречения „македонски език”?! Това също е слово, нали?

         Иначе края на смисъла в думите приключи, когато министърът на културата Стефан Данаилов написа „ЗБОГОМ”, вместо „СБОГОМ”, а паметливи си припомниха, че играл ролята на Цар Борис Покръстител. И това също е политка за Словото. Или края на смисъла Му. Очакваме „Пловдив – „да” - чете”...

 

         Това е поводът всъщност за тъжните размисли. Защото се оказа, че пловдивските първенци предпочитат патриката Лудото Коле пред един от малкото интелектуалци и творци на словото, с който би се гордял всеки друг български град. За проф. Асен Христофоров става дума – оксфордският възпитаник, икономист със световна слава, професор на 35 год., преводач на Джойс, Джером, Лондон, неповторим майстор на писаното слово, достатъчни са само „Вуцидей”, „Трима с магаре по Рила”, „Откровения”, оставил най-красивите слова за родния кът, беленски затворник, но горд и извисен българин. След титанични усилия пловдивските съветници го направиха след 40 г. от смъртта му „почетен гражданин”, но ако знаех какво ще последва не бих се захванал, поне от уважение към името му. Общината нито постави един скромен паметен знак на мястото на родната му къща, нито обърна внимание на предложението ми да издаде художественото слово на професора – някаква „просветена” дама от „помашкия родопски пояс” кратко и ясно ми отговори: „Община Пловдив няма средства за проф. Христофоров”. А ставаше дума за някакви си 10 000 лв., който същата тази община ги дава за един коктейл, например. Или да посрещне поредната прищявка на местния владика-олигарх. А „почетната” титла дори не се връчи на наследниците на писателя… Какво по-удачно време за това от Празника на Словото?...

 

         И това също е политика на Словото! Или май става дума за достойнство и интелектуална достатъчност…

 

         Прав излезе единствения жив български гуру проф. Игов, който като разбра за усилията ми със закъснение Пловдив да почете този велик съгражданин, ме посъветва: „Ицо, недей да правиш това. Тези хора не знаят кой е Христофоров и ще направят маскарлък, той не го заслужава!”. Както винаги – прав излезе Светльо…

 

         Все не можем да се отървем от тези зловещи „????”, особено в дни като днешния. Политика на словото? В Пловдив? Извинявайте. Светъл празник…

        





Гласувай:
24


Вълнообразно


1. анонимен - Тъжни размисли в Пловдив... 24 май 2012 г.
24.05.2012 16:55
Адмирации,уважаеми г-н Марков!Чета и се гордея,че все още има такива личности,като теб.Статията ти няма нужда от моето мнение и коментар.
цитирай
2. tili - Ееех! Само в Пловдив ли?
24.05.2012 21:51
И само проф.Христофоров ли?
Върви народе възродени... Дай Боже някога...
цитирай
3. samvoin - Чудесно написано! Отива в моя ...
25.05.2012 02:24
Чудесно написано!
Отива в моя блог, макар с автора да не мислим еднакво по всеки въпрос...
цитирай
4. анонимен - Е, Ицо, това не го очаквах! Мислех,
25.05.2012 08:51
че предложението ти ще се реализира! Пловдив трябва да е горд, че в него се е родил Христофоров! Срамота. ((((
цитирай
5. toross - Слави, какво да ти кажа - унизителна за Пловдив история !
25.05.2012 13:54
Мислех, че наистина има сред управляващите хора , които да се светнат, че с Христофоров градът истински може да се гордее. Затова и настоявах да бъде , макар и с 40-годишна давност да бъде обявен за почетен гражданин. Какво ли не правих - направиха го, но имам чувството просто , за да се отърват от нахалството ми... И нищо, просто нищо... Унизителна , грозна картинка. Отвратен съм , Слави ! Такава нагла безпросветност не съм очаквал - унизително, много унизително...
цитирай
6. анонимен - Да не търсим под вола теле
08.06.2012 07:44
Струва ми се че малко преувеличавате. Писането на ´шльокавица´ до голяма степен беше породено от това че в началото на 90-те голяма част от софтуера не поддържаше кирилица. Напоследък тенденциите са почти навсякъде онлайн да се пише на кирилица. Къде грамотно, къде не, но на кирилица.

Относно творчеството на г-н Христофоров - няма нужда да бъде издавано, голяма част от него е достъпно онлайн. Ето аз например, никога не бях чувал за г-н Христофоров, но от Вашите писания ми стана интересно, и вече прочетох ´Мацакурци´ и ´Трима с магаре из Рила´, а в момента преполовявам ´Скици из Рила´.

Въпреки 4алгата и правописните грешки, ние, ´младото поколение´, като цяло, сме доста по-добре от поколението от 50те и 60те години (без да се обиждате).

Така че по-бодро! И продължавайте в същия дух. Много от моето поколение ´прегоряха´ за политика и обществен живот и се скриха в черупката си, но хора като Вас могат да ги събудят.

Продължавам да следя блога Ви с най-голям интерес.

Венци.
цитирай
7. анонимен - Ugg Sale
26.10.2012 06:22
yalmyvkhm
http://www.buybootugg.com/ Ugg Sale
http://www.uggboots-discout.com/ uggs outlet
http://www.cheapbootugg.com/ Ugg Outlet
http://www.uggboots-winter.com/ Ugg Outlet
http://www.winter-uggboots.com/ Uggs
http://www.uggbootsbuyalot.com/ Cheap Ugg
http://www.backuggboots.com/ Uggs Outlet
http://www.uggbootstoback.com/ Ugg Boots
http://www.uggbootsaledollar.com/ Uggs
http://www.discountbootsale.com/ Cheap Ugg Boots
http://www.shoesforwinter.com/ Cheap Ugg
http://www.bootsonline-ugg.com/ Ugg Sale
http://www.bootoutletssale.com/ Uggs Sale
tmiupfglv
<a href=http://www.buybootugg.com/#yqjkyvglt>Uggs Outlet</a>
<a href=http://www.uggboots-discout.com/#jjzanjvhr>Ugg Boots</a>
<a href=http://www.cheapbootugg.com/#aanvveqob>Ugg Boots Sale</a>
<a href=http://www.uggboots-winter.com/#czxflwkpx>Ugg Boots Sale</a>
<a href=http://www.winter-uggboots.com/#hpoexyrkb>Ugg Outlet</a>
<a href=http://www.uggbootsbuyalot.com/#juezpqybs>Uggs</a>
<a href=http://www.backuggboots.com/#aiqifhsip>Cheap Ugg</a>
<a href=http://www.uggbootstoback.com/#flkeithck>Cheap Ugg Boots</a>
<a href=http://www.uggbootsaledollar.com/#shiirxwym>Ugg Boots</a>
<a href=http://www.discountbootsale.com/#bpqjgrxnm>Cheap Ugg Boots</a>
<a href=http://www.shoesforwinter.com/#nqzgpqbbg>Cheap Ugg Boots</a>
<a href=http://www.bootsonline-ugg.com/#erjdyatxh>Uggs Outlet</a>
<a href=http://www.bootoutletssale.com/#dnyddfbtn>Uggs Sale</a>
uhdpqmclm
<a href=http://www.buybootugg.com/#joukaahlq>uggs for sale</a>
<a href=http://www.uggboots-discout.com/#tekjnxukd>Uggs Sale</a>
<a href=http://www.cheapbootugg.com/#pbimytvbn>Ugg Boots Sale</a>
<a href=http://www.uggboots-winter.com/#nnhrdolaj>uggs outlet</a>
<a href=http://www.winter-uggboots.com/#wiymvpkvp>Ugg Outlet</a>
<a href=http://www.uggbootsbuyalot.com/#lhcuwctry>Ugg Sale</a>
<a href=http://www.backuggboots.com/#fyfjtrldf>Cheap Ugg Boots</a>
<a href=http://www.uggbootstoback.com/#dodasqddn>uggs for sale</a>
<a href=http://www.uggbootsaledollar.com/#yvsdjkkbl>Uggs Sale</a>
<a href=http://www.discountbootsale.com/#hjfijnbfb>Ugg Sale</a>
<a href=http://www.shoesforwinter.com/#roeksszoy>Cheap Ugg Boots</a>
<a href=http://www.bootsonline-ugg.com/#rcmxteozg>Uggs Sale</a>
<a href=http://www.bootoutletssale.com/#jnuqnfgst>uggs outlet</a>
цитирай
8. анонимен - Ugg Boots Sale
26.10.2012 10:49
qcwspadax
http://www.buybootugg.com/ Cheap Ugg
http://www.uggboots-discout.com/ uggs outlet
http://www.cheapbootugg.com/ Cheap Uggs
http://www.uggboots-winter.com/ Ugg Boots Sale
http://www.winter-uggboots.com/ Cheap Uggs
http://www.uggbootsbuyalot.com/ Uggs Sale
http://www.backuggboots.com/ Ugg Sale
http://www.uggbootstoback.com/ Ugg Boots
http://www.uggbootsaledollar.com/ Uggs Outlet
http://www.discountbootsale.com/ Ugg Outlet
http://www.shoesforwinter.com/ Cheap Ugg
http://www.bootsonline-ugg.com/ uggs outlet
http://www.bootoutletssale.com/ Ugg Sale
usifvfmmf
http://www.buybootugg.com/#cvvfpmvqg - uggs outlet
http://www.uggboots-discout.com/#cpjnybvui - Cheap Ugg
http://www.cheapbootugg.com/#gmmtlybba - Uggs
http://www.uggboots-winter.com/#gwminozwd - Ugg Boots
http://www.winter-uggboots.com/#ttdutrhnk - Ugg Outlet
http://www.uggbootsbuyalot.com/#gdrhdrzfn - Cheap Ugg
http://www.backuggboots.com/#qxnxgnwbx - Uggs Sale
http://www.uggbootstoback.com/#dxlpzzwmm - Cheap Uggs
http://www.uggbootsaledollar.com/#eukpbmppv - Uggs Outlet
http://www.discountbootsale.com/#fqzwdhpfd - Cheap Ugg
http://www.shoesforwinter.com/#gnffanllp - Cheap Uggs
http://www.bootsonline-ugg.com/#mhfobcdmh - Uggs
http://www.bootoutletssale.com/#hhtelivky - Uggs
gzzcgqzso
<a href=http://www.buybootugg.com/#fhxgwvtip>Uggs</a>
<a href=http://www.uggboots-discout.com/#sbjnvbtxr>Cheap Ugg Boots</a>
<a href=http://www.cheapbootugg.com/#dazvrbvoh>Ugg Boots</a>
<a href=http://www.uggboots-winter.com/#aoyxxoyrf>uggs for sale</a>
<a href=http://www.winter-uggboots.com/#bcucahobe>uggs for sale</a>
<a href=http://www.uggbootsbuyalot.com/#zqtveayoo>uggs for sale</a>
<a href=http://www.backuggboots.com/#imircxicu>Uggs</a>
<a href=http://www.uggbootstoback.com/#dsvoizihm>Ugg Outlet</a>
<a href=http://www.uggbootsaledollar.com/#zdvqcoisz>Ugg Boots</a>
<a href=http://www.discountbootsale.com/#gxuufkufu>Ugg Boots</a>
<a href=http://www.shoesforwinter.com/#coaakqcsd>Uggs Outlet</a>
<a href=http://www.bootsonline-ugg.com/#iykiklktw>Uggs Sale</a>
<a href=http://www.bootoutletssale.com/#dsxjtxciu>Cheap Uggs</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9542036
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031