Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2011 07:10 - Смутителят Толстой-англ.документален филм-лъжа
Автор: tolstoist Категория: Политика   
Прочетен: 1291 Коментари: 0 Гласове:
0



Толстой – секс маниак и бунтар в нов филм по Viasat History
Публикувано в Viasat History





Ексклузивна европейска премиера по Viasat History и Viasat History HD
Проблемът с Толстой
Документален филм – Великобритания, 2011 г.

На 9 септември, по случай 183-тата годишнина от рождението на Лев Николаевич Толстой,
Viasat History ще представи премиерата на новия документален филм „Смутителят Толстой”.

Ще научим как един от най-великите писатели на Русия се превръща в един от най-големите нейни размирници.

Какво се крие зад най-великите творби на руската литература и кой е бил човекът, смятан за гений на реалистичния роман?

Алан Йентоб от Би Би Си поема на епично пътуване, по следите на тревожното и трудно детство на великия руски писател и неговата трансформация в изявен пацифист и яростен критик на установените порядки. Той проследява събитията, спомогнали за оформянето на Толстой такъв, какъвто го знаем днес. От юноша безделник, прекарал детството си в Казан, до войник, станал писател по време на военната си служба в Чечня и участвал в битки по време на Кримската война – военните преживявания на Толстой са отразени в шедьовъра му „Война и мир“.

Този документален сериал разкрива по-мрачните и по-лични аспекти от живота на изключителния гений. Ще научим как пристрастеността на Толстой към секса, непрестанните игри на хазарт и участието му в обсадата на Севастопол дават началото на съзидателния процес, в резултат от който се появяват книгите, считани днес за част от световното литературно наследство. Филмът анализира и страстния, но брутален, продължил 48 години брак със София – едно невероятно съжителство на двама души, започнало с изнасилване, довело до 13 деца, но завършило по трагичен начин.

Успехът на „Война и мир” донася слава и богатство за Толстой, но и го потапя в дълбока криза на средната възраст. Алан проследява мъчителната втора половина от живота на писателя, когато той се трансформира от аристократ в анархист и обръща гръб на творбите си, притежанията си и, накрая, на съпругата си от 48 години.

Алан пътува на изток през безкрайната, далечна пустош на руската степ, изследвайки мрачните страници на великия любовен роман на Толстой „Ана Каренина”, до малкото градче, където Ана се самоубива, а след това – по стъпките на писателя по време на неговото поклонничество до удивителния манастир, където започва духовното търсене на Толстой.

Ще станем свидетели на бурните събития през последните години от живота на твореца и на страстната му връзка с последователя му Чертков, когото София нарича „въплъщение на Дявола”. И накрая, Алан проследява бягството на Толстой от дома му, когато е на 82 години, и последвалото пътуване, завършило в отдалечена жп гара.

Сред лицата, които споделят мисли във филма, са праправнукът на Толстой и директор на Музея на Толстой в Ясна поляна – Владимир Толстой, проф. Олга Сливицкая, водещи руски коментатори, английският историк Ан Уилсън, проф. Антъни Бригс и авторът на наскоро излязлата биография на Толстой Розамунд Бартлет.


Ето мнение на   манипулирано съзнание от филма:22 септември 2011, четвъртъкНе като Толстой.
Гледах, преди няколко дни, един документален филм. Беше за Лев Толстой. След филма, след описанието на дългия му, изпълнен с промени живот, в мен останаха генералните изводи.
Неспокоен дух. Вечно търсещ, но никога не намиращ. Буден, притеснен... неудовлетворен. Това бяха част от думите, с които описаха Толстой. Той вечно е търсел... нещо. Търсел е пътя към щастието. Търсел е смисъла. И след всички пътечки, които е опитал, след всички врати, през които е пробвал да мине е стигнал до един извод - любовта и обичта са отговорът.
Иронията в случая е, че той е бил неспособен да обича. От всички хора в Русия, той сигурно е бил най-неспособния на обич човек... Въпреки, че е имал жена, която го е обичала, въпреки че е имал голямо семейство, той никога не ги е обичал както трябва. Вечно се е лутал, вечно е търсел... и така и не е намерил щастието, въпреки че вероятно му е било под носа. И дори в самия край на пътя си, не е намерил смисъл, да се сбогува подобаващо с любовта на живота си.

Винаги съм се страхувала от това. Вечното неспокойствие на духа. От много, много, много време се чувствам така. Неспокойна, неудовлетворена, оглеждаща и лутаща се. Все съм се надявала, че ще дойде момент, в който ще намеря каквото ми трябва, ще намеря каквото търся. Не искам да съм вечно неудовлетворена, не искам вечно да търся, но никога да не намеря. Искам да съм способна да обичам. А дали съм способна да обичам? Грижовността и вежливостта, тъждествени ли са на обичта? Защото аз много искам да мога да обичам... да обичам правилно.

Не искам да съм апатична, не искам да съм късогледа, не искам... Не искам да съм като Лев Толстой.
Публикувано от Dash в 00:53 0 коментара: 
tolstoist- Лев Толстой е обичал всички хора а близките му само себе си,както и авторите на филма-егоисти и слуги на капитала.


Тагове:   филм,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tolstoist
Категория: Политика
Прочетен: 2074570
Постинги: 1631
Коментари: 412
Гласове: 1176
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031