Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2011 08:07 - Имотите на ВМРО-БНД
Автор: tolstoist Категория: Политика   
Прочетен: 2384 Коментари: 0 Гласове:
0



Големият пазарлък за апетитните имоти на ВМРО започва още в края на 1989 година. Тогава чрез внедрените от Държавна сигурност номенклатурни наследници Красимир Каракачанов и Евгени Еков в Македонското културно-просветно дружество Владимир Поптомов се осъществява първото прехвърляне на имоти. Това е пететажната сграда на улица „Пиротска”, бивша „Жданов”, която до тогава е собственост на софийската ОФ организация (Отечествен Фронт).


Това става по личното разпореждане на Пенчо Кубадински, член на Политбюро на БКП, чието протеже е младият Красимир Каракачанов. По-късно с възстановяването на Съюза на македонски дружества (СМД) сградата става тяхна собственост. Идеята е този безценен имот в идеалния център на София да остане собственост на СМД, което да се управлява от младите кариеристи Каракачанов и Еков. По този начин БКП - елитът цели да запази имота за лична употреба.

След приемането на закона Лучников (за реституиране на одържавени имоти) в активите на СМД, а малко по-късно на възстановената организация ВМРО-СМД, се прехвърлят и други апетитни имоти, принадлежали на македонските дружества до 1944 година. Така новата организация се сдобива с огромна собственост и става най-богатата обществена организация в България. В течение на няколко години ВМРО-СМД се обогатява не само с пететажната сграда на „Пиротска” 5, но и с друг атрактивен имот в центъра на София – бившето сиропиталище, намиращо се на гърба на хотел „Родина” (огромна сграда с прилежаща площ от близо 2 декара). Почти по същото време Каракачанов придобива собственост и върху няколко етажна сграда на улица „Искър” 6, която е част от жилфонд София. Между другото там в продължение на години живее без никакъв наем със семейството си съратникът на Каракачанов по агентурно минало, два мандата депутат и бивш посланик в Молдова Евгени Еков.

Държавата подарява на ВМРО-СМД и още имоти в други градове на страната – огромният комплекс „Македонски дом” в центъра на Варна, в Банско - регулиран поземлен имот от 5,755 кв.м, намиращ се в стопански двор “Рупчовец” . Недвижим имот в Банско в местността “Елиови мостове” – Пирин планина. Той е почивен дом с дворно място от 3,000 кв.м (сега е хотел „Катерина”), къща и нива в град Гоце Делчев, къща в Пещера, партерен етаж в Пловдив, който и до днес се използва от Каракачанов за кръчма.


Каракачанов умело управлява придобитите имоти и еднолично разполага с приходите от тях. А тези приходи се изчисляват на милиони левове на година. Само сградата на „Пиротска” 5, в която в различни периоди се помещават банка ДСК, луксозен ресторант, известната столична дискотека “Анаконда“, бингозала, още един ресторант на територията в помещението на бившето кино “Македония“, търговски център с десетки магазини, златарски магазин, известен столичен клуб “Ликьор“ и десетки офиси на фирми, носи годишен приход от 4 милиона лв. За няколко години Каракачанов приема по договорка срещу нищожен наем скандалния финансов фараон, който си построява луксозен офис и апартамен върху цял етаж в сградата на „Пиротска” 5.

Не по-малко сериозен приход носи сградата на бившето сиропиталище зад хотел „Родина”, в което в продължение на 10 години се помещава една от най-големите компютърни фирми в България „Просист”. През тези години ВМРО-СМД се управлява от триумвирата Каракачанов – Еков – Райна Дрангова. Тогава се полага и началото на порочната практика финансовите отчети за годишните приходи на партията да не се оповестяват публично, за да не лъсне цялата истина пред редовите членове и да не бъде търсена отговорност как се управляват и харчат приходите от тези имоти. Това довежда и до скандали на няколко конгреса на Каракачановото ВМРО и през 1997 и 2000 година групи от делегати и десетки местни организации да напуснат Каракачановата формация. Макар и прикрити, от тези отчети става ясно, че парите от имотите на македонските беженци са харчени от Каракачанов за екстри – назначаване на многоброен персонал в централата на „Пиротска” 5, купуване на луксозни коли, наемани са лични шофьори и охрана на лидера Каракачанов. Това става повод за нови скандали и брожения сред редовите членове на ВМРО-СМД. Става ясно, че първоначалната идея с приходите от тези имоти да се подпомага и насърчава българщината в Македония и Западните покрайнини вече е изоставена.

Каракачанов умело инвестира част от приходите от имотите в закупуването на нова недвижима собственост, с която да се разпорежда. По този начин са закупени сграда с луксозни офиси в центъра на Дупница, етаж в центъра на Благоевгарад, офис-кръчма в Разлог, къща в центъра на Петрич, двуетажна сграда на бившето АПК в центъра на Сатовча, къща в центъра на Гоце Делчев.

Пак по това време Каракачанов се сдобива с уникален имот в София на бул. „Цар Борис III”, познат на столичани като “замъка“. Имота е дарен от “винената царица“ Роза Георгиева срещу ангажимента Каракачанов да подпомага и развива българското духовно и културно наследство. За тази цел е създадена и регистрирана фондация „Българска идея“ с председател Красимир Каракачанов. Само половин година след смъртта на Роза Георгиева Каракачанов вместо да развива “българската идея“ преотстъпва сградата безвъзмездно на застрахователната компания “Лев Инс“, неясно срещу какви ангажименти. Така фондация “Българска идея“ така и не започна да действа и постепенно отмира, давайки надежда на Каракачанов, че никой няма да се сети за нея повече.

"ВМРО – БНД" = фондация ВМРО
В началото на 2000 година организацията ВМРО-СМД се регистрира като политическа партия ВМРО – БНД и държавните контролни органи започват да проявяват интерес как партията харчи парите от имотите си. Тогава се регистрира и прословутата фондация „ВМРО”, отново с председател Каракачанов, в активите на която са прехвърлени всички дарени и закупени имоти на бившата организация ВМРО-СМД. По този начин Каракачанов се опитва да заобиколи закона, тъй като собствеността на фондацията не подлежи на строг контрал и безразборното харчене може да продължи. Още повече, че фондация „ВМРО” е регистрирана не в обществена, а в частна полза, а Каракачанов е едноличе неин управител и председател.

От този момент започва активното финансиране от страна на фондация „ВМРО” на политическа партия ВМРО-БНД, което категорично е забранено от закона. На практика Каракачанов прехвърля парите от имотите от левия си джоб в десния и така си е осигурил едноличните права да ги харчи.

С парите на фондацията се издържа целия щаб на ПП ВМРО-БНД, който в определени периоди достига до 42 човека. Фондацията притежава около 20 коли, които се използват само за партийна пропаганда и се управляват от областните координатори на партията. Собственост на фондацията е и луксозен автомобил БМВ, в който се вози Каракачанов, а заплатите на личните му шофьори и охрана също са за сметка на фондацията.

На конгреса през 2000 година делегатите са скандализилани от изтеклата информация, че само за издръжката на щатния персонал, стопанските разходи на централата и представителните разходи на лидера Каракачанов , годишно се изразходват 2 милиона и 800 хиляди лева.

Само заплатата на председателя Каракачанов е в размер на 3 хиляди лева, отделно от фондацията се покриват всичките му разходи – пътувания, хотели, почивки, запивки и т.н. Публична тайна е, че с пари от фондацията Каракачанов събира лична колекция със старинни оръжия, която със сигурност няма намерение да завещае в полза на ВМРО.

В същото време фондация „ВМРО”, чийто служители се водят около 20 областни координатори с 20 автомобила не регистрира никаква дейност. Няма инициативи, няма издавания на книги, няма подпомагане на български каузи в Македония и Западните покрайнини. НАП и Сметната палата вече извършиха проверки по повод сериозното разминаване между огромната собственост и приходите, които фондацията има, назначения персонал и автомобилен парк от една страна и липса на каквато и да е дейност от друга. Към настоящия момент резултатите от тези проверки не са ясни. Според експерти по недвижими имоти сградния фонд, собственост на фондация „ВМРО”, в цялата страна възлиза на 30-35 милиона лева към днешна дата и то по най-занижени оценки.

Copyright © 2011 --- donosnik.net
tolstoist-Мак.дом във Варна с фалшив нотариален акт бе актуван за собственост на мак.култ.просв.дружество-"Г.Делчев"-Варна с пред. д-р по история Г.Генадиев.Така Мак.дом-Варна след това е апортиран-подарен на частна фондация "Българи от Македония"-всъщност -групировка "ТИМ".Това стана защото Кр.Каракачанов се опита да влезе "законово" в правата си за Мак.дом -Варна,собственост на ВМРО-СМД-(съюз на мак. организации).А всъщност Мак дом-Варна е собственост на заличеното(уж саморазпусналото се ) през 1945г .Мак.благотворително братство "Т.Александров-Варна,което е построило дома и на чието име е дад.общинска земя за строеж през 1925г.За заслуги вече двадесет год.(20г.) същият този д-р по история е управител на дома,председател на читалището в дома,председател на мак.дружество и член на УС на  частната фондация-с какво се различава от Кр.Каракачанов?


Тагове:   имоти,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tolstoist
Категория: Политика
Прочетен: 2073759
Постинги: 1631
Коментари: 412
Гласове: 1176
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031