Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2010 19:00 - Филм за Толстой
Автор: tolstoist Категория: Политика   
Прочетен: 886 Коментари: 0 Гласове:
0



Толстой в кинообектива на „ВВС”

27.09.2010, 16:11

Лев Толстой. Фото: РИА Новости

--------------------------------------------------------------------------------


--------------------------------------------------------------------------------

Британският телевизионен канал „ВВС" започна снимане на документален филм за Лев Толстой. Творбата е посветена на 100-годишнината от смъртта на великия руски писател.

Британските кинодейци снимат документален филм. Продуцентът на проекта на „ВВС" Том Бирченаф е сигурен, че „интересът към личността на Толстой в чужбина никога не е угасвал. Благодарение на творчеството на Толстой ние имаме възможност да се докоснем до реалностите на руския живот, да изучим културата, историята на Русия, да разберем руския характер" - отбеляза той. Но в центъра на вниманието на британци не е само Толстой. Те имат намерение да отговорят и на много въпроси, засягащи днешна Русия. По-специално, кои от идеите на Толстой вълнуват днес руското общество, доколко е запознато с творчеството на писателя младото поколение руснаци?

По сюжета, водещият на филма (известен във Великобритания журналист, а сега и креативен директор на канал „ВВС" Алан Йентоб) пътува по руски градове, свързани с името на Толстой. Снимачната група вече е посетила Москва, била е в родовото имение на писателя Ясна поляна, в Самара. За няколко дни снимачната група се спира в Казан. Столицата на Татарстан е заемала в живота на писателя едно особено място. Тук са се запазили три къщи, където е живял Толстой през различни години, институтът за благородни девици, където е учила неговата родна сестра, и, разбира се, Казанският университет, студенти на който са били самият бъдещ писател и всичките му братя. За подбиране на материала на гостите от Лондон им помагаше, по-специално, директорът на Музея на Толстой в Казан Светлана Коновалова. В интервю за "Гласът на Русия" тя отбеляза следното:

- Сега Казан е далеч не онзи провинциален град, в който беше живял Толстой. Днешен Казан е абсолютно друг, но улиците, по които е ходил писателят, са се запазили. И британците се опитваха да разберат, как се съчетава Казан на 19-ти век с града на 21-ви. Без съмнение, най-ярко впечатление им направи уникалната архитектура на Казанския университет. Днес, разбира се, той значително се е разраснал, но основният исторически комплекс остана същия. Лев Толстой го помнят залите, аудиториите, библиотеката, в която той взимал книги. Тук навсякъде се усеща духът на 19-ти век.

Следващата спирка на британските кинодейци е Кавказ, където Толстой се формира като писател, създал там първата си творба - трилогията „Детство. Юношество. Младост"

Премиерата на филма на „ВВС" ще се състои в британския телевизионен ефир през декември тази година.





Тагове:   филм,   Толстой,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tolstoist
Категория: Политика
Прочетен: 2070383
Постинги: 1631
Коментари: 412
Гласове: 1176
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031